Следвайте ни

Парализиран мъж живее като куче, моли се на две Богородици

viber icon

Парализиран мъж живее в мизерия в изоставена постройка в кв. "Петровица" в Смолян. За потресаващата гледка сигнализира Димитрина Костадинова от квартала, която ходи да го храни, тъй като човекът не може да става. 

"Той е гол, потънал в нечистотии, а в помещението е пълно с боклуци, има и бълхи. Над главата му обаче има две икони на Света Богородица", разказва жената.

Журналисти установиха самоличността му, тъй като болният мъж няма лична карта. Захари Даракчиев е 58-годишен, родом е от Рудозем, но отдавна е в Смолян. Хората го познават като кротък човек. Изкарвал си прехраната, като поправял чадъри на автогарата в кв. "Устово". От квартала редовно му помагали кой с каквото може - един му давал пари, друг го черпел с храна или чай, разказват хора.

Преди два месеца обаче мъжът получил инсулт и изчезнал от улиците. Минал слух из квартала, че е починал, но се оказало, че е парализиран на легло. 

Захари има роднини в квартала, но отдавна не поддържа контакт с тях. Пийвал алкохол и те се отдръпнали от него. Според негов племенник Захари има приятел, който да му помага. Какъвто и да е човекът, не може да се зареже в такова състояние, не е човешко, затова сме общество - да си помагаме, коментира Димитрина Костадинова. Тя му занесла юрган, след като видяла, че е гол.

Клетникът е като скелет, целият нахапан от бълхи. От социалните служби му доставят топла храна всеки ден, но Захари не може сам да се храни, налага се да бъде в институция под постоянни грижи. Мъжът няма постоянен адрес, живял винаги в изоставени постройки. В една от тях му изгорели личните документи.

Шефът на полицията в Смолян ст. комисар Николай Димов лично се ангажира да му изкара нови, като плати таксите от джоба си. С регистрацията му на постоянен адрес пък се ангажира кметът Николай Мелемов. Захари отказва на социалните да го настанят в болница, а за да влезе в социален дом, е нужно решението от ТЕЛК, но по закон той не може да бъде приет никъде, тъй като дължи на държавата 1165 лв. за здравни осигуровки.

В Смолян журналисти стартираха дарителска кампания за събиране на сумата. В рамките на един ден дългът на Захари бе събран и платен и той ще бъде настанен в Дома за хора с увреждания в Неделино.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Мария Петрова

Мария Петрова

06.10.2020 | 17:04

Да,благородна е постъпката на жената,но този човек има нужда от постоянен дом и грижи!Чудесно е,че в крайна сметка проблема е решен!Във всеки град подобни случаи вече не са единични! И няма решение за тях!От години живея в многоетажен жилищен блок в съседство с психично болна жена!От две години тоалетната й е задръстена!Тя не допуска никого в жилището си и целият блок понасяме ужасната миризма която се разнася от дома й.Тя няма близки и въпреки ,че общинските власти и предлагат да я настанят в дом за възрастни и болни хора,тя отказва да отиде!По закон насила никой не може да я изведе от жилището,макар,че не е нейно собствено!И тя страда и ние ,които живеем в блока също!Ситуацията е непоносима,но ние сме търпеливи Българи!

Отговори
1 0
Аз.буки веди

Аз.буки веди

04.10.2020 | 19:20

Що за държава имаме ? Трябвало дарителска кампания.!? А къде е държавната институция ? Позор !

Отговори
20 0
Марчела

Марчела

04.10.2020 | 18:32

Да е жива и здрава жената....За съжаление многото малко са като нея.Браво ,!

Отговори
24 0
Василка Младенова

Василка Младенова

03.10.2020 | 22:24

Да е жива и здрава жената!!!!Все още има Добри хора.

Отговори
37 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?