Следвайте ни

Панорамна площадка с под от стъкло край изворите на Арда

От новата площадка се открива панорама към кула Снежанка и върховете Перелик, Ком, Карлък и Свобода

viber icon

Панорамна площадка с прозрачен под от стъкло беше открита вчера с родопска песен и каба гайда на възвишение над смолянското село Могилица. Новата наблюдателница е първата по рода си в община Смолян. Кръстена е "Върхът" и е на 9 км от центъра на селото, известно с Агушевите конаци. До нея засега се стига само с високо проходими автомобили, които се предлагат от хора в селата в коритото на р. Арда.

Площадката е на 1351 метра надморска височина и от нея се открива чудна гледка в кръг към кула „Снежанка“ на Пампорово, най-високия връх в Родопите - Перелик и върхарите „Карлък“, „ Свобода“ и „Ком“, както и към селата по поречието на река Арда. От високо могат да се видят различни горски и домашни животни, а по пътя към площадката се минава през красиви поляни и приказна букова гора.

Туристическата атракция е изградена изцяло със средства на Община Смолян, по програмата за туризъм. Инвестицията е около 45 хил. лв. Подът й е стъклен, за да се вижда изцяло красотата на планината. В направата й с доброволен труд са участвали и хора от Могилица, горски и местни ентусиасти, съобщи зам.-кметът на Община Смолян Марин Захариев.

Тържественото й откриване бе направено с издигане на трикольора над площадката и изпълнение на българския химн от младата родопска певица Гергана Чолакова, в съпровод на гайда от Кристиан Ковачев.

„Това е дългогодишна мечта и се осъществи благодарение на Община Смолян. Мястото е подходящо, има хубава, отвесна скала и гледката е доста атрактивна. Денивелацията от площадката до реката отдолу е 351 метра“, каза кметът на Могилица Милко Кисьов.

Селата по поречието на река Арда привличат много туристи. Това лято са минали над 20 000 туристи, каза Кисьов. Наплива е по-голям, тъй като българите избраха Родопите това лято, казва Федя Рушанов, председател на местното сдружение "Могилица", което стопанисва пещера Типицето. В района има над 15 туристически маршрути с разнообразни атракции, пещерите Типицето, Надарска и Ухловица, гледки и предания.

„Тази площадка е поредната атракция в района и очакваме да привлече много туристи. Сезонът тук при нас ще продължи поне още един месец, защото се очаква хубаво време. Могат да се посетят различни пещери, има изградени нови вело и пешеходни маршрути“, каза кметът на Могилица.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?