Следвайте ни

Пампорово открива сезона с безплатен лифт и три отлични писти СНИМКИ

От 14 декември лифт картата е 43 лв. на ден

viber icon

Пампорово събра за първи път в работен ден стотици скиори на откриване на зимния сезон. През целия ден днес безплатен лифт извозва скиорите към три писти.

"За първи път отваряме ски зоната в петък, но времето през уикенда се очаква да е нестабилно и обявихме откриването, когато сме сигурни, че ще има добри условия, а не да подвеждаме хората", каза изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков. 

От тази събота влиза в сила промоционалната цена на целодневната лифт карта от 43 лв. Тя ще е в сила, докато се стабилизира времето и се отвори по-голямата част от ски зоната. След това цената на лифт картата ще бъде 62 лв. на ден. Повишението е минимално спрямо миналата година и голямото увеличение на много разходи през тази година, каза Беляков. 

Курортът е разпродаден на 100 % още в средата на ноември за Коледните и Новогодишните празници. В Пампорово ще празнуват между 8 и 10 000 души. "Според мен, българският скиор, който кара ски в България, избира Пампорово. Тази тенденция за нас е много радостна, ние направихме много през последните години, за да постигнем това. Тази година е още по-показателна с много нови неща. Различни нови промоционални периоди, богат културен календар. Надяваме се да направим една чудесна симбиоза между ски, спа, бизнес и културна програма", заяви Беляков. 

Курортът бележи най-голям ръст в последните години в ранните записвания, между 15 и 20%. "Причината е инерцията в интереса от работата на курорта за привличане на интереса на скиорите набрана от последните години и новостите в курорта. Трябва да отбележим, че в последните години ранните записвания не вървяха добре чисто като философия. Но тази година, за първи път от 5-6 години, освен големия ръст на туристите в курорта, който отчитаме на края на сезона, се видя голям ръст и на ранните записвания, което е много радващо", посочи Беляков. 

Най-голям е ръста на българският пазар, който по традиция е основен и най-важен за родопския курорт, заедно с балканските пазари. За разлика от предишни години, обаче, българинът все повече  планира и заявява почивката си по-рано, а не чака последния момент. Традиционен интерес има от англичани, а известен ръст бележи интереса от ирландци за почивка в Пампорово. Внушителен, обаче, е ръста на турски туристи тази зима."Турският пазар през миналата година имаше лек спад, поради политическата обстановка и други причини. Но тази година пък е точно обратното - турската ваканция е почти разпродадена към момента. И прави впечатление, че има доста резервации и извън нея", каза Беляков.

Тази зима Пампорово бележи сезона с възможност за нови промоции и придобивки. За първи път ще има през целия сезон наситен културен календар, благодарение на открития конгресен блок с възможност за многохилядна публика. До броени дни отваря врати и изцяло новия спа център на три нива и с площ 2000 кв. м в хотел "Перелик". Вложените инвестиции в конферентния блок, спа комплекса и инсталации за сняг през т.г. са между 4 и 5 млн. лв. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?