Следвайте ни

Пампорово открива сезона с безплатен лифт и три отлични писти СНИМКИ

От 14 декември лифт картата е 43 лв. на ден

viber icon

Пампорово събра за първи път в работен ден стотици скиори на откриване на зимния сезон. През целия ден днес безплатен лифт извозва скиорите към три писти.

"За първи път отваряме ски зоната в петък, но времето през уикенда се очаква да е нестабилно и обявихме откриването, когато сме сигурни, че ще има добри условия, а не да подвеждаме хората", каза изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков. 

От тази събота влиза в сила промоционалната цена на целодневната лифт карта от 43 лв. Тя ще е в сила, докато се стабилизира времето и се отвори по-голямата част от ски зоната. След това цената на лифт картата ще бъде 62 лв. на ден. Повишението е минимално спрямо миналата година и голямото увеличение на много разходи през тази година, каза Беляков. 

Курортът е разпродаден на 100 % още в средата на ноември за Коледните и Новогодишните празници. В Пампорово ще празнуват между 8 и 10 000 души. "Според мен, българският скиор, който кара ски в България, избира Пампорово. Тази тенденция за нас е много радостна, ние направихме много през последните години, за да постигнем това. Тази година е още по-показателна с много нови неща. Различни нови промоционални периоди, богат културен календар. Надяваме се да направим една чудесна симбиоза между ски, спа, бизнес и културна програма", заяви Беляков. 

Курортът бележи най-голям ръст в последните години в ранните записвания, между 15 и 20%. "Причината е инерцията в интереса от работата на курорта за привличане на интереса на скиорите набрана от последните години и новостите в курорта. Трябва да отбележим, че в последните години ранните записвания не вървяха добре чисто като философия. Но тази година, за първи път от 5-6 години, освен големия ръст на туристите в курорта, който отчитаме на края на сезона, се видя голям ръст и на ранните записвания, което е много радващо", посочи Беляков. 

Най-голям е ръста на българският пазар, който по традиция е основен и най-важен за родопския курорт, заедно с балканските пазари. За разлика от предишни години, обаче, българинът все повече  планира и заявява почивката си по-рано, а не чака последния момент. Традиционен интерес има от англичани, а известен ръст бележи интереса от ирландци за почивка в Пампорово. Внушителен, обаче, е ръста на турски туристи тази зима."Турският пазар през миналата година имаше лек спад, поради политическата обстановка и други причини. Но тази година пък е точно обратното - турската ваканция е почти разпродадена към момента. И прави впечатление, че има доста резервации и извън нея", каза Беляков.

Тази зима Пампорово бележи сезона с възможност за нови промоции и придобивки. За първи път ще има през целия сезон наситен културен календар, благодарение на открития конгресен блок с възможност за многохилядна публика. До броени дни отваря врати и изцяло новия спа център на три нива и с площ 2000 кв. м в хотел "Перелик". Вложените инвестиции в конферентния блок, спа комплекса и инсталации за сняг през т.г. са между 4 и 5 млн. лв. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?