49

Паметна плоча на капитан Петко войвода откриха в Златоград

Паметна плоча на капитан Петко войвода бе открита тържествено днес в Златоград. Инициативата за поставянето на паметния знак е на Проф.д-р Тодор Черкезов, изпълнителен директор на МБАЛ ”Д-р Ат.Дафовски” АД - Кърджали и академик Наско Гелимачев – известен родолюбец, който всяка година изгражда монумент или прави акция в памет на капитан Петко войвода. През миналата година той осъществи паметник на войводата в Созопол. В Гърция, в родното място на Петко войвода в Доганхисар, днес Есими, Гелимачев е изградил музей и паметник на легендарния ни революционер. През 2020 година  е направил парк в памет на капитан Петко в село Аврен, община Крумовград. Готова е и Петкова чешма в село Пресока, Златоградско.  

Паметната плоча е поставена в Стария град, до входа на Музейната сбирка на пощите, телеграфа и телефона. Тя бе открита от дарителите и кмета на община Златоград Мирослав Янчев, в присъствието на депутата от ГЕРБ д-р Красимир Събев, много гости, почетни граждани на най-южния ни град и изявени златоградчани.

В Златоград отбелязват днес 110 години от Освобождението на Златоградския край от османско робство и освещаване на първото българско знаме тук. Честванията и инициативите на празника са свързани и с отбелязването на годишнината от освободителната Балканска война. Днес се проведе тържествено заседание на Общинския съвет Златоград, посветено на Освобождението на Златоград, а след откриването на паметната плоча на войводата бяха поднесени венци и цветя пред паметниците и паметните плочи в града на героите, като по традиция първи бе почетен Делю хайдутин на лобното му място.

Тази вечер ще се проведе тържествен ритуал и проверка-заря, с участие на 101 Алпийски полк и представителния духов оркестър на Военновъздушните сили град Пловдив на централния площад в Златоград.

В най-южния ни град почитат капитан Петко войвода като освободител на Родопите. Преди няколко години в стария град бе открит Музей на Делю войвода и хайдушкото движение като специално място в него е посветено и на капитан Петко войвода.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
НВК

НВК

22.11.2022 | 08:37

Да си спомним и не забравяме Капитан Петко Войвода и всички дали живота си за освобождението на България.

Отговори
0 0
Браво

Браво

21.11.2022 | 18:09

Браво! Да са живи и здрави да продължат да увековечават капитан Петко войвода! Той незаслужено е оставен в забрава! Трябва помним делата му и да е пример за подражание!

Отговори
2 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?