Следвайте ни

Пълнят дупките по пътя към Чудните мостове с ръчни дървени валяци 

viber icon

Безработни, назначени по програмите в Чепеларе и село Забърдо, започват ударно пълнене на дупки без пари по пътя за природния феномен "Чудните мостове".

Технологията за запълване на дупки в кризата е по идея на кмета на Забърдо Валентин Черпоков. Местните ще вадят камъни и пясък от реката, с които започват да пълнят "кризисните дупки" с дървени ръчни изобретения, които играят ролята на валяк.

Селото е близо до природната забележителност и не за първи път местните кърпят асфалта със смес от кал, камъни и пясък с ръчни дървени валяци както са правили дедите им. Сместа ставала издръжлива и така се надяват пътят да издържи летния сезон.

7-километровата отсечка до природния феномен е в ужасно състояние, с огромни "кратери", в които попадат колите на хилядите туристи. 


"Пътят е асфалтиран изцяло последно през 1996 г., когато за първи път станах кмет на селото. От тогава го кърпим на парче и все кризисно време и все няма пари. Постоянно съм търсил пари за пътя, ходихме и до София с песни през Министерски съвет на евробабите да искаме пари за пътя и пак не стана. Преди две години бях сложил във всяка дупка плакати, че е виновна кметицата на Чепеларе, тъй като имаше осигурени 150 000 лв. за ремонт, но се стопира ремонта. Туристите псуват най-вече мен, защото си трошат колите, но аз не съм виновен, правя всичко възможно с години пътя да се оправи и както мога го поддържам. В почивните дни към Чудните мостове отиват по 3-4000 човека на ден, а тази година още повече избират планината", казва Черпоков.

Известен с редицата си създадени атракции през годините, той заяви, че има още куп идеи, които ще направи всичко възможно да осъществи в следващите години за улесняване на туристите. "Със сегашния кмет на Чепеларе вървим в една посока. Още мандати ще бъда кмет, докато не постигна развитие на туризма, който нашият край заслужава", заяви Черпоков. 

За пътя има изработен проект за цялостен ремонт още през 2010 г., като е предвиден на два етапа -  9.2 км от разклона на главния път Смолян - Пловдив за 5. 5 млн. лв. и от разклона за Чудните мостове за 4.1 млн. лв. "Тъй като не води до населено място не намираме програма, по която да се финансира, а за общината е непосилна такава сума, тъй като това е един годишен общински бюджет. В същото време "Чудните мостове" е в топ 3 на най-посещаваните туристически обекти в Смолянска област и хората с право негодуват от отчайващото състояние на пътя до там, той е опасен. Без проблеми стигат само джипове, два автомобила трудно се разминават, автобусите много трудно стигат. Хората предпочитат тази година да идват в планината, но нямаме нормална инфраструктура и губим и ние, и туристите, и държавата", каза кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев. Тъй като общината е в тежко финансово състояние, той е разпоредил да се кърпят дупките по пътищата в общината с ресурса на управата от работници и техника, като каменни фракции за кърпежите ще ползват от местна кооперация. 

Снимки: Архив от март 2010 г., когато по инициатива на Черпоков пак се пълниха "кризисни дупки", по пътя към "Чудните мостове".

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Коментари (22)

Дарина. И.

Дарина. И.

05.07.2020 | 19:13

Този кмет да вземе да се скрие някъде и да не се показва изобщо! Толкова нагъл крадец и мошеник не се е раждал от времето на Цезар!!! Пияница , комарджия ,лъжец , грубиян и прочие са само малка част от това ,което е това създание!

Отговори
1 0
Христо А.

Христо А.

05.07.2020 | 10:16

Журналистката Гайдарова дали е свирила на Черпоковата гайда, за да му прави толкова нелеп, безсрамен и фалшив ПР. Видно е, че Черпоков е хромозома грешка на майката природа, а хората в селото му отдавна са разбрали що за стока е.

Отговори
5 0
Стойков

Стойков

05.07.2020 | 10:14

Що си пишете глупости, ако не беше този кмет, никой нямаше да е чул за това село Забърдо. Досега щеше да е обезлюдено и останало с някоя друга баба и дядо - самотно село нависоко в планината.

Отговори
1 8
Димитров. К

Димитров. К

05.07.2020 | 17:11

Г-н Стойков , това е село , не е Холивуд ,че да има нужда да бъде известно. Хората там имат нужда от спокойствие , а не От крадлив и груб кмет , който навсякъде го знаят не със селото, което е направил известно , а с прасешките си изпълнения!

Отговори
3 0
Румяна

Румяна

04.07.2020 | 13:18

Постоянно го засичам из казина и барове в Пловдив... вечно е пиян и вулгарен!!! Как може да е кмет незнам!!! Той за нищо не става!!!!

Отговори
6 1
Виктор

Виктор

04.07.2020 | 16:48

Как няма да е вечно пиян, толкова пари е изкрал , че ако не е пиян няма да може да заспи!!! Иначе има пари да залага , нищо че не са негови- а назаем!!!!!

Отговори
3 2
Милка

Милка

04.07.2020 | 06:30

Този помияр скапан, дължи много пари! И на нас включително! Отделно си мисля, че ако живеем в една правова държава, този измислен "кмет" щеше отдавна да е в затвора!

Отговори
6 1
Румен

Румен

03.07.2020 | 20:41

Пари пари на тоя кмет не му стигнаха парите за нищо и тъкмо решил да прави нещо те пък взеха та го махнали.

Отговори
7 0
Христина

Христина

03.07.2020 | 20:09

Днес бяхме до обекта чудните мостове, пътят е плачевно състояние,а по въпроса за ремонтна дейност е пълна лъжа.Това е абсолютна измислица.Срамота е такъв красив обект в Родопите да е в такова състояние,да не говорим за пътя от разколна нагоре-същото положение.Къде е управата в тези малки населени места????......

Отговори
9 0
Анастасия Велева

Анастасия Велева

03.07.2020 | 19:52

В момента съм на Чудните мостове, а колата преди малко ми я взеха от Пътната помощ в Чепеларе, след като я изкъртих в някоя от дупките и ми изтече хидравличното масло. Не видях и една ремонтирана дупка на идване!!!

Отговори
6 0
Динко

Динко

03.07.2020 | 19:41

Срамота! Как може такива лъжи? Нали това лято стотици хора ще посетят този обект и ще видят ,че пътя изобщо не е правен! Та и теси дето не го познават какво представлява този кмет ,ще го разберат какъв е!!!!!!!

Отговори
7 1
Петър

Петър

03.07.2020 | 17:58

Пази боже!!! Този смешко за какъв се е помислил... дължи пари на всеки срещнат!!!

Отговори
9 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?