Следвайте ни

Овчарката Дънди: Вземат ни агнетата на безценица

Животновъдите се заканват да се откажат от стадата

viber icon

Прекупвачите купуват родопските агнета на безценица, извиват ръцете на фермерите да ги продават на 4.50 лв. за кило живо тегло. В същото време, за да може фермерът да си плати само разходите, цената трябва да е поне 6 лв., казва единствената овчарка в Родопите Даниела Чакърова - Дънди от чепеларското село Проглед. С мъжа й Никола гледат стадо от 350 овце, като 280 от тях са каракачански, останалите са кръстоска. Овцете им ядат екологична билкова паша високо край връх Рожен. Сигурен пазар за стоката си обаче от години нямат.

"Много е трудно да си фермер в Родопите, ходя на гурбет в Англия от време на време, правя спестявания и с тях гледаме стадото, затова все още го имаме. На загуба сме все от фермерството, но обичаме животните", казва Дънди.

Тя е уважаван ски учител с дългогодишен опит и редовни клиенти по пистите в Пампорово. С изкараното от пистите също финансира стадото си. "Няма как да не сме на загуба, кланица няма, не можеш да продаваш на ишлеме месото, нямаш право да го колиш сам. Отделно държавата ни затруднява максимално, субсидиите се бавят, превеждат ги януари - февруари, когато фуражът е скъп и влагаш много повече средства. Сега са приели и правила за фермите - да имат свой обор и куп изисквания, които в Родопите са неизпълними. Земята за паша е разпокъсана, стадата не са толкова големи, че хората да спестят, за да си построят свой обор, ями за тор и т.н. Нужна е инвестиция от поне 100 000 лева, да си купиш и земя, това е непосилно за малките родопски ферми", казва Дънди. И отбелязва, че родопските стада са регистрирани на 90% като заварено положение и затова не са им наложили засега приетите изисквания за ферми. 

"Без кланица и пазар е много трудно. За нашето стадо през ден броим по 200 лв. за фураж. В същото време прекупвачите ни дават най-ниски цени и хората им продават агнетата на безценица, за да се отърват, да не правят още и още разходи. Отделно не се изкупува и млякото по места, трябва да го возиш, да търсиш къде, а нямаш време, гледаш стадото. Масово в интернет като отвори човек, фермери продават цели стада на безценица, не издържат. Едно време са казвали: хвали ми пазара, не ми хвали стоката. 

Като не реализираш продукцията си и си на загуба, за какво са ти тези овце, само се трепем, добре че имаме приятели да ни помагат", коментира Дънди. 

Животновъдите в Родопите изпитват затруднения с изхранването на стадата си. Пашата е разпокъсана, а месеците, в които добитъкът се отглежда оборно, са повече и много скъпи за фермерите. Високо в планината механизацията е трудно постижима и животновъдите работят предимно ръчно, твърди и Красимир Демирев от рудоземското село Поляна.  Той гледа със съпругата си стадо от 250 овце среднородопска порода.

"Няма пазар, предлагат 4-5 лв. за килограм живо тегло изкупвачи, това не покрива само храната на стадото. Преди идваха хора да си купят цяло агне сами, но сега пазарът е свит и все по-рядко са тези, които купуват по цяло агне. Всички искат на половинки, да им го колиш, а в Смолянска област няма кланица. Това е най-големият проблем. Ако имаше кланица, щеше да има пазар за месо. Няма и пазар за млякото, мандра дава 1.10 лв. на литър, което е безценица, със съпругата ми си правим кисело мляко и кашкавал", казва Демирев.

Той също заявява, че заради трудоемкостта и трудния пазар след 15 години фермерство вече се чуди дали да продължава в бранша. "Със съпругата ми всяка сутрин започваме работа в 5 часа и спираме вечерта в 22 часа. Повечето наистина се отказват, трудоемко е, а няма келепир.

В района на Рудозем съм само аз със стадо в момента. Огромен проблем на всички животновъди в региона е, че няма и работна ръка, никой не иска да работи овчар. Изкарат по един месец и бягат, въпреки че им се дават хубави заплати, и до 1000 лева на месец, според броя животни и дали работи сам. Не е лоша заплата за тази област, но няма мераклии. И повечето животновъди се отказват. Отделно и субсидиите се бавят -  като ти ги заб​авят с 20 дни и ти си останал без пари за храна, и всичко отива на кино, изпадаш в заеми, а искат инвестиции във фермите, което е невъзможно. Едва скрепяме двата края", казва Демирев.  

Според него приетите европейски правила за ферми са несъвместими с родопските условия, тъй като нито има площи да се правят големи обори, нито фермерите гледат големи стада от по 1000 овце като по полето, за да си струва и да имат средствата за инвестицията. "В полето има как да се развиваш, при нас зимата е много по-труден период за разлика от полето. През зимата по ниското ги пускат овцете навън на паша, а при нас пашата идва чак през май. Още вали сняг, как да ги пуснеш на паша на 1300 - 1400 метра надморска височина", казва Демирев. 

Дънди: Чиновникът е по-страшен от мечка 

Даниела Чакърова - Дънди, е истински пример за любов към овчарлъка. Любовта й към стадата е от дете. Прадядо й бил кехая. "То си е мерак. На 18 години майка ме попита какво да ми подари за завършването и аз й казах - 2 шилета", смее се Даниела. Основната част от стадото си получила от стар овчар от Момчиловци през 2002 г. "Искаше да запази стадото и направо ми го подари", казва Дънди. Любовта към овчарлъка ги събрала и с мъжа й. В стадото й основната част са аборигенната порода каракачански овце.

Дънди е ски учителка от 28 години и говори перфектно английски език, има и компютърна грамотност. "За овцете чиновникът е по-страшен от мечка. Мечката ти взема 2-3, а чиновникът ти орязва субсидиите, дава ти ги, когато фуражът е скъп, и с нищо не ти помага, само ти пречи!", казва Дънди.

Напаст: Вълци давят овцете на Красимир 

19 000 лева по-малко субсидии получи преди 5 години овчарят Красимир Демирев от село Поляна, който стана известен заради вълчи нападения на стадото си. Преди 6 години глутница сдави 52 от животните му. 41-годишният сега Демирев се бореше тогава и с вълчата напаст, и с кредитите, които има за животновъдния си бизнес от 30 000 лв. 

Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов месец след нападението лично му обеща в Рудозем 10 000 лв. Парите му бяха връчени няколко дни след това от кмета на Смолян и лидер на ГЕРБ в региона Николай Мелемов. Половината от сумата бе от представителни разходи на депутатите на партията, а другата половина дариха евродепутатите на ГЕРБ. С тях Демирев купи нови животни. Овчарят декларира тогава 201 овце, но от Държавен фонд "Земеделие" му разяснили, че заради липсващите 52 животни несъответствието в стадото му надхвърляло 20% и не можел да получи годишното подпомагане.

През 2013 г. вълци отново нападнаха стадото му и сдавиха 16 овце, нахапаха още две, а четири овце издирваше в гората. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?