Следвайте ни

Овчарката Дънди от Родопите: Агнешкото е по-малко, но стана по-скъпо

viber icon

Цените на агнешкото от животновъдите в Родопите скочиха с лев на килограм на дребно. 

Тази година продаваме агнешкото на 7 лв./кг на дребно, а миналата беше по 6 лв./кг. Цената се качи заради скъпия фураж. В Чепеларе ни го продават на безбожни цени - 0.80 ст./кг ечемик и царевица. В Асеновград зърното е 40 ст./кг, но има разход транспорт, така се оскъпява и нашата продукция. Има много голямо търсене на агнешко, но агнета няма. Това каза пред "Марица"  единствената жена овчар в Родопите Даниела Чакърова-Дънди от чепеларското село Проглед. 

Тя е намалила стадото си наполовина, сега гледа 200 броя, тъй като били отрязани с мъжа й от субсидии заради въведената нова регистрация с много изисквания от миналата година. Става въпрос за регистрация на животновъден обект - лично стопанство, съгласно чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, който впоследствие бе донякъде облекчен, но междувременно доста животновъди загубиха субсидиите си.

"Тази нова регистрация е пълен геноцид. Заради нея много хора се набутаха със заеми, а впоследствие не бяха одобрени за субсидии, махат стадата и изплащат заеми. 20 години гледаме с мъжа ми стадо, зимата е в селото, лятото е в планината. Сега измислиха изискване, според което моето стадо не може да се регистрира, след като зимата е в селото. Двама животновъди, колеги от Родопите, си продадоха стадата заради такива изисквания - геодезист искат за обора и куп други ненужни подробности. В Чепеларе сега сме едва 4-ма животновъди със стада, а в Проглед сме само ние с мъжа ми, които имаме животни", казва Дънди.

Според нея реалното животновъдство у нас е стряскащо оскъдно. "През 1989 г. е имало 10 млн. овце в страната, сега са 800 000. Така е с кравите и с козите. Последни издихания", казва Дънди. 

Тя счита, че системата на субсидиране у нас е тотално сбъркана и от нея се възползват виртуалните животновъди, които си намират фактури, за да отчитат дейност. Докато в съседна Румъния стадата се увеличават, защото хората получават субсидия на база предадена продукция в кланицата, а така не се оскъпява и месото за крайния потребител.

"Все повече млади хора в Румъния се захващат с животновъдство, защото има смисъл, докато при нас всичко е объркано и сега търсят неистово агнешко преди Великден, но агнета няма, не може да се насити пазарът, и внасят. Ще дойде време с лупа да търсят агне у нас с това субсидиране", казва Дънди. Тя се занимава с животни от 13-годишна, а собствено стадо гледа от 20 години. От 36 сезона е ски учител в Пампорово. С парите, изкарани на пистите, отглежда стадото си. Години наред работи и в чужбина по три месеца, за да изкара средства за животните. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?