49

Отварят граничния пункт при Рудозем още през януари догодина ВИДЕО

Контролно-пропускателен пункт (КПП) Рудозем-Елидже ще бъде отворен за преминаване още в началото на следващата година. Това стана ясно по време на форума „Развитие. Родопите – предизвикателства, перспективи и стратегии за растеж“, организиран от „Марица“ и „Хермес Медиа“ с подкрепата на Министерството на културата в Баните, община Смолян. 

Свързаността е един от основните приоритети, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост. Няма как да има бизнес, хората да живеят добре на едно място, ако то не е свързано с останалата част на света, обобщи основната идея на дискусията Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите в оставка, който бе специален гост на събитието.

"Говорихме и с еврокомисаря по транспорта, и с колегите в Гърция, че е крайно време да се направят коридори север-юг. В момента е във финална фаза договарянето на коридор Александруполис-Бургас-Варна с бърза жп линия и магистрална връзка, тръбопроводи, така че Беломорието да се свърже с Централна Европа", каза Василев.

Целта на форума е да постави началото на цялостна стратегия за Родопите, която да не зависи от това кой е на власт, заяви Михаил Камбарев, депутат от Продължаваме промяната, който също присъства на срещата. Според Камбарев нуждите на хората от региона трябва да бъдат ясно чути и поставени като ангажименти, които управляващите ще поемат, без значение от коя партия са те. Освен местните теми депутатът и председател на антикорупционната комисия към НС коментира и национални въпроси:

"Има много важни закони, които трябва да приемем сега, като преструктурирането на КПКОНПИ и назначаването на г-н Рашков. Важно е и да започнем работа по тези 22 закона, които са необходими за получаването на средствата по Плана за възстановяване", категоричен беше Камбарев.

"Проблемът е, че в момента парламентът не работи, съответно законодателната дейност е спряла. Не вярвам, че за 1 седмица ще променим настроението на партиите, които не влизат в комисиите. Може би тази седмица ще даде време за третия мандат, който да бъде връчен, тъй като чухме, че ГЕРБ ще го върнат. Ако третата политическа сила, която ще получи този мандат, се опита да състави правителство, може би това ще даде време за гласуване на най-важните закони."

Що се отнася до проблемите на региона, Камбарев категорично посочи свързаността като отправна точка за всички останали политики. "Основните проблеми на региона са свързаността, било то на север с голям център като Пловдив, било на юг с Гърция. Вчера бяхме заедно с министър-председателя Кирил Петков на среща с Мицотакис по повод откриването на газовата връзка, с която постигнахме диверсификация и независимост. Там поставихме друг въпрос – отварянето на ГКПП Рудозем-Ксанти", обяви депутатът от Промяната. 

"В Гърция постигнахме съгласие, че това КПП ще бъде отворено в най-кратки срокове. Това значи до 15 септември строежите и от двете части на границата да завършат. За съжаление, не можем веднага да отворим пътя, тъй като предстои издаване на самия пункт, тестове на трасето и на мрежата. Добрата новина е, че има вече съгласие на най-високо политическо ниво между двамата премиери, така че оттук нататък вярвам, че не може да бъде спряно отварянето на това КПП", каза още Камбарев.

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Последвайте ниПолезна ИнформацияФорум на

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?