49

Отсечката "Белица-Загражден" ще скъси двойно пътя до Баните

Форумът на "Марица" и "Хермес Медиа" на тема "Родопите - предизвикателства, перспективи и стратегии за растеж", който се проведе миналата седмица в село Баните, постави редица проблеми на общините в Смолянска област. Като един от приоритетите за региона участниците отличиха свързаността не само с околните области, но и между населените места в Родопите. 

Първостепенна по важност е пътната връзка до село Загражден, която кметът на Баните Павлин Белчев посочи като приоритетна за общината в посока север. Думите му потвърждава и кместският наместник на село Загражден - Венета Хитова. Тя се обърна чрез "Марица" към управляващите с проблема, който от години чака своето решение. Публикуваме писмото й без редакторска намеса:

Ще започна така, за село Загражден и околностите около Загражден, та дори и за самата община Баните прословутия път Белица – Загражден е най- краткия път за Асеновград, Пловдив и дестинации пряко свързани с тези градове например столицата София. Този път е единствената голяма мечта, около която всички сме се вкопчили здраво и не желаем да приемем, че тя няма да може да се осъществи след като вече са поствени основи и при наличието на най-модерни технологии и машини.

История на този път е доста дълга началото е поставено в далечната 1960 година, тогава всичко се е извършвало на ръка, на всеки човек е била дадена отсечка, която е трябвало да се прокопае и независимо от това, че всеки е имал достатъчно работа (отглеждали са животни, сеели са картофи, тютюн) всички дружно прокопали пътя.

След това година по година, винаги се е работела тази отсечка, понякога повече километри, понякога по малко според парите, които са отпускани. А всички пари, които са отпускани са били изисквани с множество писма, жалби, протести, изписани са стотици, да не кажа хиляди писма - До Министерства, до АПИ, до Президенти, до Премиери. Всички тези години са една огромна борба. Борба пътят Загражден – Белица да го има, да се довърши и да пътуваме спокойно ние, нашите близки, нашите гости.  

След всичките тези години, всеки се беше отказал и не вярваше, че пътят ще се довърши. Надеждите на всички ни отново ни върна г-н Милен Белчев, лека му пръст, бившят кмет на Община Баните. През лятото на 2019 година донесе добрата новина за подновяване работата по останалите 7 километра от пътя, във всеки един от нас отново се прокрадна надеждата, че пътят този път ще се довърши, след като виждахме, как и с каква скорост работеха машините. Но дойде зимата, работата спря оказа се, че разходите са доста по-високи и фирмата прибра машините на етап някокло стъпки преди асфалт. А ние отново останахме на етапа чакане, но колко и до кога отново не е ясно. А направеното вече се руши и оскъпява довършването на останалия участък.

А сега малко  в цифри от Загражден до Асеновград през Белица – 62 км. До миналата година се преминаваше по трасето за около 2 часа, след преасфалтирането и уширяването на трасето от Юговско Ханче до гръд Лъки преминаването стана за около час и половина, а ако се сбъднат всички Загражденски мечти и се асфалтират останалите около 7 километра, децата, внуците, правнуците и гостите на Загражден ще пристигат за час. 

За справка Загражден – Асеновград през връх Рожен – 115 км. почти наполовина се намалява разстоянието през Белица. 

Баните – Асеновград през връх Рожен  - 90 км.

Баните – Асеновград през Загражден – 91 км.

Загражден вече се доказала като една добра туристическа дестинация, всеки който посети Загражден пита и се връща отново при нас. Към момента има регистрирани 6 къщи за гости, които през летните месеци са едни от най - посещаваните. В село Загражден Пловдинският университет „Паисий Хилендарски“ има своята творческа база, там лятото пристигат преподаватели и студенти, за да се откъснат от натовареното ежедневие на големия град.

След отварянето на  Граничния Контролно Пропускателен Пункт Рудозем – Ксанти пътят през Загражден може би ще се окаже един алтернативен вариант за намаляване на трафика по единственият път Асеновград – Смолян.

Молбата ни към всички управляващи е да се сбъднат хилядите мечти на бившата Загражденска община и да се довърши пътят с красивите панорами, с чешмите за отдих и природните феномени на Родопа планина. 

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.    

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?