Следвайте ни

Отличиха областния управител на Смолян Недялко Славов

viber icon

За приноса си към създаване на възможности за пълноценно развитие на децата в региона, областният управител  Недялко Славов получи Отличителен знак „Аз гарантирам щастливо детство“ от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Той беше номиниран от Регионално управление на образованието-Смолян за категория „Значимо партньорство“, в която е победител на национално ниво. Наградата е ежегодна и през тази година се връчва за трети път.

Началникът на РУО-Смолян – Мария Семерджиева, връчи лично на областния управител Недялко Славов отличителния знак и статуетката. Славов получи като подарък и е сред първите притежатели на „Бяла книга за детето“ на ДАЗД, която представя обобщена ретроспекция на общите политики за децата през последните 10 години.

Работата на Областния управител и екипа му за просперитета на децата и учениците е много разнолика, многопластова, ефективна, поради качественото сътрудничество с всички местни институции и организации. От 2019-та година Славов инициира сформиране на академии по програмите на Училищната Телерик Академия в шест средни училища в област Смолян /три в областния град и по едно в Мадан, Девин и Неделино/. От 2016-та година Областна администрация Смолян организира и провежда ежегодните областни фотоконкурс „Аз раста патриот“ и конкурс за разказ „Видях доброто“. Под егидата на областния управител се провежда Международния фестивал за театрално и филмово изкуство за детска и младежка публика „Забранено за възрастни“, организиран от местната фондация „За Родопите“ и даващ възможност на децата и младежите дори от по-малките и отдалечени населени места да се докоснат и съпреживеят това изкуство. Постоянна е подкрепата и личния ангажимент от страна на областния управител Недялко Славов към всички образователни и културни институции, както и за развитието на висшето образование в област Смолян, изразяващо се в непрекъснато сътрудничество с двата филиала на висши училища в Смолян (ПУ „Паисий Хилендарски“ и ВСУ „Черноризец Храбър“).

Доброто партньорство, доверието, достъпността и отзивчивостта в работата между различните институции, организации, общини, граждани, както и множеството инициативи на областния управител, пряко насочени към децата, учениците и младежите на област Смолян, водят до редица добри резултати. Допринасят за осигуряване на високо качество в работата на местните организации за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците. В региона е устойчива тенденцията, от 2012-та година насам, към все по-висока резултатност за област Смолян на трите национални външни оценявания в средното образование. Няма отпаднали деца в областта в нито един етап на образование.  Стимулира се масовото участие в извънкласни и извънучилищни дейности, и изяви от всякакъв характер. Липсва агресия и е постигната религиозна и етническа толерантност сред учениците, което води и до намаляване на противообществените прояви сред непълнолетните. Насърчава се възпитанието в изконните човешки ценности, патриотичното, гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното възпитание. Подкрепя се и се стимулира развитието на иновациите и креативното мислене на децата и учениците, както и развитието на професионалното образование и ранното професионално ориентиране.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?