49
Следвайте ни

Отличиха джипи от Неделино за кампания срещу COVID-19

viber icon

Здравното министерство отличи екипа на имунизационните кабинети към РЗИ-Смолян и д-р Милка Любомирова-общопрактикуващ  лекар от Неделино с почетна грамота за висока активност в имунизационната кампания.  

От името на здравния министър, областният управител на Смолян Стефан Сабрутев връчи отличието на директора на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева на заседанието на областния кризисен щаб за борба с Covid 19. Почетната грамота се връчва по повод проявените от работещите във ваксинационните кабинети на смолянската здравна инспекция старание, постигнати резултати и съпричастност към имунизационната кампания.

Д-р Кубатева благодари за признанието от името на всички, работещи в регионалната здравна инспекция. Тя изтъкна приноса на всички лекари от РЗИ, които намериха сили и време да работят и в имунизационния кабинет. Тя благодари и на институциите, спомогнали за този процес.

Директорът на РЗИ-Смолян  връчи грамотата на д-р Милка Любомирова – общопрактикуващ лекар от Неделино. Почетната грамота от здравния министър д-р Стойчо Кацаров се връчва за проявена висока активност, професионален ангажимент и постигнати резултати при реализацията на имунизационната кампания на Република България за ваксинация срещу Covid 19. Д-р Любомирова обслужва около 1800 пациенти в своята практика, като в две населени места в общината, 90% от жителите на селата са ваксинирани.

„Обслужвам тези хора от почти 20 години, имаме си доверие, изградено във времето. И в моята практика има антиваксъри, но смятам, че с течение на времето и те ще се убедят, че е безсмислено да губим близки и приятели за нещо,  което е предотвратимо като заболяване“, каза д-р Любомирова.

Задоволството си от отличието изрази и председателят на Сдружението на ОПЛ в Смолян д-р Снежана Бакърова.  „Особено съм щастлива, че наградата се получава от общопрактикуващ лекар. Тя е абсолютно заслужена и много се гордеем с това“, каза д-р Бакърова.

Ваксинационната кампания в област Смолян бе открита в края на миналата година – 28.12.2020 г.

През първото тримесечие  на тази година са разкрити 14 имунизационни кабинети в почти всички общини. На по-късен етап  в имунизационната кампания се включиха и общопрактикуващите лекари. Още през месец февруари имунизационните кабинети в  Смолян, Златоград и Девин  осигуриха по-бърз достъп на желаещите за ваксинация чрез т.н. зелени коридори. Отчитайки затрудненията на хора в неравностойно положение и живеещите в  малките отдалечени населени места, със съдействието на общините е създадена организация те да бъдат обхванати чрез мобилни екипи .

Въпреки всички положени усилия обхватът с ваксина срещу К-19 в областта ни остава нисък, под средния за страната, което е предпоставка  за мащаба на новата вълна и възможностите за справяне с нея, посочиха от РЗИ.

 На този фон към 15 септември т.г. във ваксинационния процес срещу Covid-19 в областта участват 68 кабинета. Поставени са 27 634 дози ваксини. Със завършен имунизационен процес са 14 199 лица – 13,94%. За страната – 18,4%. През целия ваксинационен период най-предпочитана (първа доза) е Comirnaty. През летните месеци се засилва интересът към еднодозовата Janssen.

Най-голям обхват, териториален и  на брой лица, е постигнат чрез дейността на ОПЛ. Те са положили 59% от ваксините. С най-голям принос са ОПЛ от общини Златоград и Неделино: д-р Филипова, д-р Щукина, д-р Любомирова, д-р Мизова.  Най-активен имунизационен пункт е РЗИ Смолян с направени 4 529 ваксини -16% от всички.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?