1553

Откриват бюст-паметник на най-обичания свещеник в Смолянско

Бюст-паметник на отец Атанас Аролски ще бъде открит тази събота в село Хвойна, съобщи Анелия Пискова от община Чепеларе.

"Отец Аролски е знакова личност за региона. Над 50 години в служил в Златоград, а последните си години е свещеник в селата Хвойна, Орехово и Малево. За хората, които са се докосвали до него, той е истински библейски мъдрец и с възрожденски дух. За моливите му още приживе се е смятало, че са имали силата да лекуват затова е почитан и от християните, и от мюсюлманите", припомня Пискова.

Отец Аролски е роден през 1919 г. в село Павелско и 70 години служи на Господ и на вярващите в Родопите.

Издигането на този паметник е по инициатива на жителите в селата, за които е отговарял като свещеник, преди да приключи земния му път.

Автор на бронзовия бюст е скулпторът Борис Сариков. Той, заедно с местният пощальон – Милка Кърнева, събират даренията, за да може да се изгради паметникът.

 Литургията ще бъде отслужена от 9:30 часа в църквата „Св. Илия“ в с. Хвойна от отец Апостол Аролски.

Официалното откриване на паметника ще бъде в 11 часа.

Паметна плоча с името на най-обичания в Смолянско свещеник вече има и Златоград, по инициатива на жители на града и църковното настоятелство при храм „Св. Георги“.

Отец Атанас Аролски почина през 2015 г. на 95 годишна възраст.  Той е погребан в двора на църквата „Св. Пророк Илия“ в с. Хвойна.

На снимките: Отец Атанас Аролски и храма в с. Хвойна, архив на "Марица".

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 1 оценки
3/5 от 1 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?