49

Откриха паметник от каски "Гълъб на мира" в Забърдо СНИМКИ

Паметникът "Гълъб на мира" бе официално открит на входа на родопското село Забърдо. Той е направен от 250 военни каски, излезли от употреба. Фигурата е с височина пет метра и тежи 200 килограма. Монументът е дело на скулптора Антон Урдажиев. Изработен е с помощта на спонсори. На церемонията присъстваха областният управител на Смолян Емил Хумчев и кметът на Чепеларе Боран Хаджиев.

"Символът на мира е нашето послание за разбирателство и благоденствие на всички хора по Земята. Ние сме съпричастни с това, което става по света, и се молим за мир. Сътворихме тази мечта с помощта на приятели, защото като малко селце в България, в Родопите, искаме да покажем, че сме съпричастни към световните проблеми", каза кметът Валентин Черпоков. Той благодари на кмета на Чепеларе за помощта за монумента.

"Забърдо е известно с кмета си Черпоков. Знаем, че всяка година той прави нещо стойностно, но неговата последна идея е много актуална и надмина очакванията ни. Ние, родопчани, сме миролюбив народ, обичаме да общуваме, да мислим за децата си и това, което се случва в света, за нас е непонятно. Пожелавам на всички здраве и да мислим за децата си, защото те са нашето бъдеще", каза кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев.

"Забърдо от години е вратата на нашата област. Селото символизира гостоприемството, нашето виждане за свобода и достойнство. Още на влизане в нашата област ни посреща скулптурата на гостоприемството с гайдар и певица. Под звуците на родопската музика и сега откриваме този монумент. Забърдо символизира духа на родопчани. Символизира нашата жажда за свобода и достойнство", каза в словото си областният управител Емил Хумчев. Той е убеден, че Валентин Черпоков ще продължи и занапред да популяризира родния си край.

"Дано посланието да стигне до повече хора и това хубаво село да се прослави по света", каза скулпторът Антон Урдажиев.

"По право и по чест съм в Забърдо. Това е поредната инициатива на вашия кмет, който е направил така, че Забърдо да го знаят не само в България. Това е селото с най-много атракции и ние затова се стараем да отличим всичко, което се прави в определено селище, за да остане в историята за децата ни", каза Поли Иванова, собственик и издател на Дестинация България. Тя обяви, че кметът Черпоков ще получи за втора поредна година грамотата "Посланик на туризма".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Докато се молите за мир...

Докато се молите за мир...

05.05.2022 | 23:07

Дойче веле показа репортаж от трагичната съдба на Карина Яршова, която на 23 години е брутално изнасилена и убита от руски войници в Буча. Тя е ръководила местния суши бар и е спестявала пари, за да следва в университет. Последно е видяна жива на 10-и март пред апартамента си. След като войниците се гаврят и я изнасилват, я изкарват навън, за да я гръмнат показно пред блока. "Момичето ми толкова искаше да живее", казва през сълзи почернената майка. Криминалистите пък са категорични, че много от убитите в Украйна жени са били групово изнасилени. Оцелели разказват, че окупаторите са били видимо пияни. "Мразим руския свят. Срам ме е, че говоря руски. Ще науча украински", казва бащата на Карина. "Руснаците използват изнасилванията като оръжие", казват експерти.

Отговори
2 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?