3906

Откриха обновения Планетариум в Смолян, с модерен дигитален софтуер и обсерватория

След три години без посетители заради ремонти, на тържествена церемония  напълно ремонтирания и модернизиран Планетариум с обсерватория в Смолян прие първите си посетители. Лентата на обновената емблема на Смолян прерязаха кметът на община Смолян Николай Мелемов, областният управител Захари Сираков, директорът на планетариума Цветелина Генчева и ръководителят на проекта по обновяването му Любомир Равелов. 

На откриването присъстваха заместник кметовете на община Смолян, общински съветници, преподаватели, представители на НАО "Рожен“, на държавни, образователни и културни институции, общественици, граждани и ученици, както и голяма част от екипа специалисти работили дълги години в звездната институция преди затварянето й за ремонт. 

Церемонията, водена от ръководителя на ансамбъл „Родопа“ Адриан Петров, започна с изпълнение на космическата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев.  

Планетариумът в Смолян отваря врати през 1975 година. За 49 години до ремонта е посетен от близо 3 млн. ученици, туристи от страната и чужбина. В Звездната му зала са проведени над 30 000 лекции и сеанси и 6000 демонстрационни наблюдения с телескопи – дневни на Слънцето и вечерни на нощните небесни светила. В средата на залата до 2020 година е бил разположен проекционен апарат, който след 45 години работа е силно амортизиран и сега е изложен като музеен експонат във фоайето. 

В края на 2020 година започва изпълнението на проект на община Смолян за обновяване и енергийна ефективност на Планетариума, финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014 -2020, съфинансирана от Европеския фонд за регионално развитие. Общата стойност на проекта за основен ремонт, реконструкция и ново оборудване е 4 403 997, 59 лв., от които 2 904 118.79 лв. са безвъзмездна финансова помощ по ОПРР 2014-2020, Договор № BG16RFOP001-1.022-0005-C01, от които 2 468 500.97 лв. са съфинансиране от ЕФРР и 435 617,82 лв. - национално съфинансиране. 1 499 878 лв. е финансовия инструмент към ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“, Договор 21F-000088/25.01.2021 г., от които 884 928 лв. съфинансиране от ЕФРР по ОПРР 2014-2020.

След процедура по ЗОП, договор за изпълнител на СМР беше сключен с „ИСА 2000“ ЕООД. Периода на изпълнение на договора е от 30 декември 2020 г. до 30 април 2024 г.

След края на проекта звездната институция вече може да развива своята популяризаторска, образователна и изследователска дейност в напълно ремонтирана и реконструирана сграда, с ново модерно и високотехнологично оборудване и обзавеждане за звездната зала, обсерваторията и останалите помещения.

Чрез проекта „Обновяване и енергийна ефективност на културна инфраструктура – сграда на Планетариум Смолян“ се инвестира в подмяната на основни енергоспестяващи източници, като дограма, топлоизолация на стени и покрив, отоплителна, вентилационна, електрическа и ВиК инсталации и др. Изградена е достъпна вертикална планировка за хора с увреждания. Има астроплощадка със слънчев часовник и вертикален гномон, както и наблюдателна платформа, на която се монтират малки подвижни телескопи. Доставено е ново модерно и високо технологично оборудване и обзавеждане за звездната зала, обсерваторията и останалите помещения  в сградата. 

Звездната зала е с NanoSeam куполен екран с диаметър 12.5 метра, висококачествени 4 К прожектори с по 6000 лумена всеки, компютри и специализиран научен софтуер Digistar7. Оборудването е дело на специализираната американска фирма Skypoint Planetariums, а столовете са доставени от испанската фирма Figueras Seating, които са оборудвали много планетариуми по света. Обсерваторията и фоайето са оборудвани с нов телескоп последно поколение CELESTRON EdgeHD 1400SCT-OTA с увеличение от 51 до 840 пъти.

Вторият посетителски център е оборудван с интерактивни устройства Redchiftamp Blueshift. Това е установка, чрез която посетителят свива и разтяга вълна  посредством лост, в резултат на което се вижда и чува промяна на цвета и звука. Оборудването включва викторини за съзвездията, реалистичен макет на Луната, установка за изучаване на Слънчевата система и филм за изучаване на полярното сияние. 

Кметът Николай Мелемов заяви пред присъстващите, че 46 години Смолянският планетариум е бил най-популярната туристическа дестинация в региона и водеща в цялата страна. "Едно магическо място, в което имаме възможност да се докоснем до необятния Космос, да се потопим в звездната атмосфера и да изживеем невероятни емоции, търсейки непознатото във Вселената. През това време за близо половин век тук основен ремонт не е извършван, а само частичен. Горди и доволни сме от свършената работа. Планетариумът е готов за активна популяризаторска, образователна и изследователска дейност, за нови посетители, за любопитни кръжочници, любители на физиката и астрономията и за всички онези, които се вълнуват от необятното, от непознатото и от всичко онова, което е отвъд планетата земя“, посочи Мелемов. " Уверен към, че с новото оборудване и по-приветлив облик на сградата, интересът към нея все повече ще нараства“, посочи и областният управител Захари Сираков. 

„След така успешния ремонт можем да се похвалим с оборудване от последно поколение. Обособен е втори посетителски център с различни компютърни конфигурации, които допълват знанията за Космоса. Монтирани са интерактивни дъски и екрани в конферентните зали и фоайето. Обсерваторията на Планетариума е допълнена и с телескоп, което е прекрасно бижу. Но най-впечатляващ е новият дигитален Планетариум, който е съвкупност от много специфични елементи. Имаме нов куполен екран с диаметър 12.5 метра, под който са разположени 98 стола, компютри, осветителна и прожекционна система. И най-важното - специализиран научен софтуер TV STAR 7, който ни предоставя много възможности, сред които и да създаваме съдържание, което да е насочено не само към Космоса, но и към други предмети, които се изучават в училище и можем да допълваме знанията на учениците не само по астрономия. Софтуера има виртуална библиотека, в която всички планетариуми по света, които го използват, могат да качват и разменят съдържанието си. Ще се стремим да следваме световните тенденции в развитието на астрономията“ каза новият директор на емблематичната институция“, каза директорът на Планетариума Цветелина Генчева.  

Тя заяви, че е усетила, че звездната институция липсва на хората. „С годините той се е доказал като образователна институция на много високо ниво и затова имат заслуга професионалистите, които са работили тук – директори на звездната институция са били Теменужка Начева, Христина Калайджиева, Марияна Хаджигенчева, които са отдали страшно много от себе си, за да се развие планетариума и да бъде това, което е. От дебелите архиви личи, че са вложени много труд, старание, всеотдайност. Има арсенал от книги, учебници, списания и оборудване, с които са си служили през годините“, отбеляза Генчева. 

Тържеството продължи с водосвет, отслужен от секретаря на Смолянска духовна околия, иконом Запрян Шиков.

Присъстващите имаха възможност да разгледат Планетариума и да се насладят на първия сеанс в обновената Звездна зала, както и на впечатляващата изложба на звездни обекти от снимките направени от супер модерния нов телескоп на НАО "Рожен“, експонирани във фоайето. Автор на изображенията е главния асистент Милен Милев, а фотографиите ще бъдат изложени до 1 април.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?