46

Откриха ново находище на Родопски крем, ето къде

Ново находище на Родопски крем беше открито в Родопите, обявиха от РИОСВ - Смолян. От инспекцията се самосезират от публикация в социалните мрежи и правят извънредна проверка на терен. Експерти от инспекцията регистрират новото находище Родопски крем (Lilium rhodopaeum) в района на село Джурково, община Лъки.

Находището е открито случайно от планинари, по време на разчистване и маркиране на туристически маршрут в района. То се намира в труднодостъпен скалист терен на надморска височина 1700 м, и е с обща площ 60 кв.м. На мястото са преброени около 16 екземпляра от защитения вид, в различна фаза на цъфтеж. 

Родопският крем се среща на още няколко места в Родопите – в защитените местности Ливадите, село Сивино и Куцинско блато край с. Проглед, резерват „Сосковчето“ край Смолян, край селата Стойките и Кремене и местностите Циганско градище и „Кичик кая“ край град Рудозем. 

Видът е с природозащитен статут „критично застрашен“ и е включен  в Червената книга на България. С цел ограничаване на антропогенното въздействие, оказващо се основен лимитиращ фактор за естественото разпространение  на вида, голяма част от находищата на растението са обявени за защитени територии съгласно Закона за защитените територии, а останалата част попадат в защитени зони от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?