Следвайте ни

Откриха нова библиотека с 87 000 тома в Свиленград

viber icon

С 87 000 тома разполага новата общинска библиотека в Свиленград. Тя бе открита снощи с факелно шествие.
Това е първата собствена сграда на библиотеката за почти 100-годишното й съществуване, разказа директорът Иван Чончев. Фондът от 87 000 тома ще бъде вече достъпен в пет читални, заемна, детски отдел, конферентна и компютърна зала.
На сградата на брега на Марица, в която някога се е помещавало кметството, е направен ремонт по европроект за близо 600 000 лева. Отделно общината е заделила още почти 250 000 лева за вътрешни подобрения, оборудване и материална база.
Областният управител Станислав Дечев поздрави жителите и гостите на Свиленград и подчерта, че всеки път, когато идва тук вижда, че градът става все по-привлекателен и модерен. "И след десетките успешно реализирани проекти в Свиленград съвсем логично идва днешният ден, когато откриваме първата нова общинска библиотека. Свиленград е първият град в Южна България, който прави нова общинска библиотека. Тази идея заслужава адмирации, защото това е поредният мост. Но този път мостът не е от камък, а от знания. И неговите основи ще бъдат много по-устойчиви от каменните. Защото сега в Свиленград намират дом книжовността и грамотността, науката и културата, книгите и модерните технологии. Защото не е важно дали една книга се чете от хартия или от таблет, важното е тя да бъде прочетена", каза областният управител на Хасково. Той се обърна лично към градоначалника Герги Манолов: "От всички важни проекти, които реализирахте до сега, Библиотеката е този, който ще запише името Ви със ярки букви в историята на Свиленград. Защото Вие сам знаете, че построеното може да бъде разрушено, но книжовността е вечна!"
Празникът продължи с церемония по запалване светлините на библиотеката и с фойерверки над река Марица и Стария мост./Марица

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?