Следвайте ни

Откриха две инсталации в Доспат за третиране на отпадъците на пет общини

viber icon

Кметът на община Доспат инж. Елин Радев откри официално компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на отпадъци за общините от Регионалното сдружение за управление на отпадъците - Доспат, Сатовча, Борино, Девин и Сърница. На събитието присъстваха представители от съседни общини и кметове на населени места от общината. Проектът е реализиран с финансиране по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Общата инвестиция е 9 654 503 лв., от които 6 198 106 лева са от Европейския фонд за регионално развитие, 1 093 783 лева са национално съфинансиране, 830 063,72 лева са собствен принос, а 1 532 549,60 лева са недопустими разходи.


"Основните цели, които ще се постигнат с реализирането на този мащабен проект са в унисон с изискванията на Националния план за управление на отпадъците и Общинските програми за управление на отпадъците, като с въвеждането в експлоатация на компостиращата инсталация ще бъдат оползотворявани всички зелени отпадъци за производство на компост и неговото реализиране за подобряване почвата на обработваемите площи", каза Радев. 


 С въвеждането на инсталацията за предварително третиране на битовите отпадъци ще се отделят метали, пластмаси, стъкло, хартия и картон. Веднъж правилно третирани тези отпадъци ще бъдат връщани за рециклиране и повторна употреба, за осъществяване на кръгова икономика. По този начин почти наполовина ще бъде намален обема на битовите отпадъци, които ще се депонират в депото и ще бъде удължен неговия експлоатационен период, посочи Радев. Реализирането на проекта ще доведе до намаляване количествата на депонираните отпадъци, оползотворяване на 100% на зелените отпадъци, реална възможност за отпадане на отчисленията по чл.64 , ще има и социален ефект, тъй като ще бъдат разкрити 12 постоянни нови работни места и не на последно място в общините от регионалното сдружение ще бъдат създадени предпоставки за опазване на околната среда в по-големи мащаби, заяви кметът на Доспат.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Така  е.

Така е.

16.03.2021 | 10:48

Като липсва желание и организиранист за разделно събиране ще се използва по трудния метод за разделяне на отпадъците. А вонята при която ще се печелят тези милиони няма да се понася от печалбарите.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?