49

Откриха бюст-паметник на будителя Адил Джуров в Чепеларе

 Бюст-паметник на един от видните чепеларски общественици и пламенни будители – Адил Джуров (1864-1927), беше открит тържествено пред НЧ "Родопска искра 1880" в центъра на Чепеларе.

Адил Джуров е един от най-дейните участници в почти всички благоустройствени, административни, учебни, културно-просветни и стопански мероприятия в родното му село Чепеларе и околията Рупчос в периода от 1890 до 1920 г. Докато е общински съветник и помощник кмет на Чепеларе, той е главна действаща сила в осъществяването на едни от най-важните придобивки – първите прави и широки улици, през 1895 г. е построено едно от най-големите училища в региона за времето – гимназията с часовникова кула. Чепеларе се сдобива и с една от първите читалищни сгради в Средните Родопи. Той обединява населението от двете религии да участва масово в строежа на читалището през 1897 г. и намира средства за градежа му.

Населението с особена почит помни и факта, че той е човекът, който дарява собствен имот от 500 дка гори на чепеларското училищно настоятелство, като завещава от доходите на дарението да се издържат бедни ученици, да се дават допълнителни възнаграждения на учителите, да се обогати училището с по-широк двор и течаща вода, да се измаже сградата отвън и т. н. Джуров прави крупното си дарение през 1919 г., в тежките времена непосредствено след Първата световна война.

Той допринася и за спасяването от глад и бедствие на хиляди родопчани по време на самата война като представител на целия Родопски край в Пловдивския окръжен комитет по снабдяването. Много от продоволствията за населението превозва със собствен транспорт по крайно лошите тогава пътища, припомниха на събралото се множество организаторите на събитието.

Инициативата за монумента в негова памет е на настоятелството на читалище „Родопска искра 1880“, което обяви през миналата година кампания за набиране на средства за паметника. „Смятаме, че това е най-малкото, което можем да направим за Адил Джуров“, каза председателят на читалището Ангел Николов.

Автори на монумента са творческият колектив Весела Стаменова и Павел Василев.

Церемонията по откриването му започна с издигането на знамето на Република България под звуците на химна ни. Беше открита изложба, посветена на живота на видния деятел. Сред експонатите е ценната и много рядка „Златна книга на дарителите за народна просвета“, в която е записано и името на Джуров.

Бюст-паметникът беше тържествено открит от кмета на община Чепеларе Боран Хаджиев и председателя на НЧ „Родопска искра 1880“ Ангел Николов. Паметният знак осветиха и благословиха духовни лица от двете религии – отец Димитър и отец Аролски и имама Байрям Пайталов.

На събитието присъстваха Слава Пепеланова – председател на ОбС – Чепеларе и цялото ръководство на общинската управа, на институции и училищата в родопския град, както и от фабриката за ски „Амер спортс“.

Паметният знак бе почетен и с народни песни в изпълнение на родопския певец на автентичен фолклор Хамид Имамски от с. Триград.

Снимки: Пресцентър Община Чепеларе.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?