46

От 7 села в Родопите не искат да гласуват заради спрян ремонт на път

Седем села от община Баните отказват да гласуват на изборите заради спрения ремонт по пътя Загражден - Белица. "Хората решиха да не гласуват. Законът ще бъде спазен. Ще има всичко необходимо за провеждане на нормални избори, но урните ще се вероятно празни", казват от село Загражден. Бойкотът е организиран от  сдружение „Горди Загражденци“ и инициативния комитет. „Ние, населението на Загражден и района, община Баните, обл. Смолян сме дълбоко разочаровани от всички дейности на политиците и въобще от политиката в България. Отношението, особено към нас, е унизително. В продължение на години наред настоявахме и се борихме за прословутия път Загражден – Белица. Останаха 7 км и 400 м само да се положи асфалт, но с тези промени в правителствата всичко опустя“, се казва в декларация на двете организации. Отсечката скъсява с 30 км пътя от 7-те села до Пловдив. "През зимата се заобикаля през Рожен и пътят е цели 5 часа", твърдят местните.

Третокласното държавно трасе осигурява пряка връзка на община Баните с област Пловдив и е алтернатива на основния път Пловдив – Асеновград – Смолян. По отсечката трябва да се изгради изцяло нов път с дължина около 8 км.  През ноември 2017 г. от АПИ обявиха, че стартира обществената поръчка за изпълнител на строителството. Строителството стартира по 2019 г., но неочаквано спря. Ремонтът се очакваше от местните да бъде довършен това лято. Казват, че последното решение на регионалния министър Гроздан Караджов е лентата на ремонтирания път да се пререже на 22 септември тази година. Ремонт обаче нямаше. Местните предупреждават, че ако пътя не бъде завършен, милиони инвестирани левове ще бъдат похабени, тъй като построеното ще бъде отнесено от дъждовете.   

 Проектът първоначално бе на стойност 4 124 136 лв. и беше включен в годишната програма на АПИ за 2019 г., като се предвиждаше цялостната реализация да приключи през 2020 г. Трасето преминава през тежък планински терен. Пътят е строен преди повече от 50 години, с тесен и неотговарящ на класа на пътя габарит, слаба пътна конструкция и лошо отводняване. Асфалтовата настилка е с малка ширина, в изключително лошо състояние, разрушена или липсваща. „Предвид сложността на трасето, в хода на проучвателно-проектантските работи възникнаха редица въпроси, свързани с уточняване на обхвата на пътя и укрепване на пътната конструкция с оглед осигуряването на нормативно определения габарит, което наложи взимането на допълнителни решения от страна на проектанта и възложителя“, заявиха от АПИ.

Средствата заложени по поръчката бяха похарчени и трябваше да се обяви нова обществена поръчка, за да се довършат дейностите, която не е обявена.

„Почти от една година очаквам да се обяви обществена поръчка за довършване на пътя Загражден – Белица.  Държавата ще загуби много средства от забавянето му, тъй като е наполовина направен и колкото повече се бави довършването му, толкова по–скъп ще излезе накрая ремонта. Ако спешно не се довърши след една две зими ще трябва да се прави наново Подготвям среща със служебния министър по казуса“, каза кметът на община Баните Павлин Белчев.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Дуков

Дуков

22.09.2022 | 20:37

А пътя по направление Соколовци-Баните кога?Зима идва а асфалт никакъв няма вече нз кой месец.Цяло лято имахте и пак нищо!Пинтии!!!

Отговори
2 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?