Следвайте ни

Осветиха нов параклис в Момчиловци, храмовете на селото са 28!

viber icon

На големия християнски празник Успение Богородично, в Момчиловци бе осветен 28-ият параклис в селото. Храмът носиимето на Св. Андрей Първозвани.

Той  бе построен за няколко месеца след подетата инициатива от местното семейство Мария и Димитър Марински, основни спонсори за святото дело. "В Момчиловци има много параклиси, но посветен на Св. Андрей нямаше. Отдавна искам да построим такъв храм, сега съм доволна, че се случи", коментира Мария.

Мястото, където се издига параклисът е преотстъпено от Васил Канев. То е емблематично за Момчиловци - по маршрута за друг често посещаван параклис - Св. Никола".

"Св. Андрей Първозвани е светецът, който пръв започва да проповядва православната вяра след Христос. Почитаме го на 30 ноември. От днес нататък на тази дата тук ще има водосвет и курбан за здраве!", каза енорийският свещеник Николай Рангелов, който освети новопостроения параклис с водосвет.

За кратко време момчиловски майстори построиха новата малка църквичка. С нея броят на параклисите в Момчиловци и около селото става 28. Голяма част от тях са свързани в пешеходни маршрути, предпочитани от туристите през лятото, съобщи кметът Сийка Суркова. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?