46

Орфей ще приспива Цербера над Триград

Статуя, която ще пресъздава една от легендите за Орфей, ще бъде издигната в Триградското ждрело, съобщиха от Туристическо дружество Орфей – Девин.

Дружеството стопанисва прочутата пещера „Дяволското гърло“, която в средата на декември м.г. беше опустошена от рекордните нива на река Триградска по време на бедствието. 100-метров водовъртеж, който се е образувал при сифона на пещерата, бе  разрушил осветлението и пътеките и беше повредил стълби и парапети вътре в пещерата. "В сифона имаше много дървета и камъни, които трябваше да бъдат изнесени на ръка. Нужно бе да се прегледа и да се смени цялата електрическа инсталация", каза председателят на ТД "Орфей-1970“ Мичо Солаков.

Месец след наводнението щетите в пещерата са изцяло възстановени. Обектът отвори врати за посетители. От дружеството взеха решение да подпомогнат развитието на туризма в село Триград и региона като направят нова атракция -  няколкометрова и единствена по рода си статуя на митичния тракийски жрец - Орфей, който приспива с вълшебната си музика Пазителя на подземното царство - триглавото куче Цербер. Статуята ще бъде изградена на висок връх над село Триград, за да напомня на поколенията, че именно в България, в село Триград, Орфей е слязъл в подземното царство, за да върне любимата си Евридика в света на живите, заявиха от дружеството.

В момента се набират идейни проекти от скулптори за символа.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?