2374

Омбудсманът се обяви срещу шоковия скок на цената на водата в Смолян

Омбудсманът Диана Ковачева се обяви срещу скока, с цели 44%, на цената на водата в Смолян. Становището й бе представено в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по повод общественото обсъждане на бизнес плана на местното ВиК дружество.

Смолянчани масово негодуват от готвения скок на цената на водата, предвид икономически проблеми и неразбориите около ремонтите в областния град свързани с втория воден цикъл.

В Проекта на решение за одобряване цените за следващия регулаторен период на ВиК Смолян е заложено цената на водата да се увеличи с 44%  за 2022 г. спрямо цената за 2021 г., т.е. от 2,575 лв. с ДДС на 3,714 лв. с ДДС, а през 2026 г. се предвижда тя да скочи със 119% спрямо 2021 г. – от 2,575 лв. с ДДС на 5,648 лв. с ДДС. Данните обаче сочат, че в същото време качеството на предоставяната услугата не се подобрява.

„В края на регулаторния период 2022-2026 г. ВиК операторът не постига 8 от определените с Решение № ПК-1/28.05.2021 г. на КЕВР прогнозни конкретни цели за показателите за качество на ВиК услугите, сред които и два от показателите за ефективност ПК4а – „общи загуби на вода във водоснабдителната система“ и „рехабилитация на водопроводната мрежа“, заявява на заседанието на Регулатора Боряна Джунева, експерт на омбудсмана в отдел „Права на потребители на административни и обществени услуги“.

Тя посочва, че по данни от Годишния доклад и сравнителния анализ за състоянието на ВиК сектора за 2020 г., приет с решение на КЕВР от 30 септември 2021 г., оценката на Регулатора по 29 показателя за качество е „пълно неизпълнение“. И заяви, че въпреки че показателите, които влияят върху цената не са изпълнени, тя се увеличава, което омбудсманът категорично не приема. 

В Докладите на КЕВР е отбелязано, че съгласно Наредбата за регулиране на качеството на ВиК услугите, дружеството в Смолян е представило информация за предприети дейности и консултации с потребителите. Тази информация, обаче, била неприемлива и в нарушение на приложимата нормативна уредба. В нея е посочено, че бизнес планът на дружеството е достъпен на интернет страницата на компанията, откъдето всеки желаещ може да се запознае с него, но тези данни по същество не са резултати от консултациите с потребителите на ВиК услуги, каквото е изискването на Наредбата.

На проведеното заседание на общото събрание на Асоциацията по ВиК в Смолян на 29 август 2022 г.,7 дни след изтичането на срока за съгласуване, е взето решение, че бизнес планът не е съгласуван, което не е отчетено от КЕВР. Така на практика Комисията за пореден път допуска на формално основание, че бизнес планът е приет от АВиК, докато реално той не е приет, сочи становището на омбудсмана.
И се подчертава, че ако КЕВР одобри предвиденото увеличение на цената на водата в област Смолян, голяма част от хората ще бъдат поставени във фактическа невъзможност да плащат сметките си за вода, което ще доведе до нарастване на несъбираемите вземания на ВиК оператора.

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?