Следвайте ни

Паника! 60 заразени с COVID-19 в завода за авточасти в Смолян

viber icon

Около 60 са положителните проби в завода за авточасти на "Хроновски" в Смолян, обявиха на брифинг днес от кризисния щаб в Смолян. В последните дни на миналата седмица частна лаборатория в Пловдив изследва половината от общо 750 работници на предприятието, след като излязоха 7 положителни резултата на работещи в завода. Това са администратори, шофьор на автобус и работници.

"Изследвани са 375 души от персонала, на около 60 от тях са положителни пробите", каза областният управител Недялко Славов. 
Работодателят, по своя инициатива, ще продължи да изследва персонала, каза директорът на РЗИ - Смолян д-р Мими Кубатева. 

Тя заяви, че разпространението на заразата в областта вече не е на огнища, а е широко разпространение. За м. юни регистрираната заболяемост е от 176 нови случаи, за целия период на пандемията - 219, без случаите в завода в Смолян. Единствената без положителен случай до момента е община Златоград от 10 общини в региона. 27% са лекувани в болница за целия период. 52 лица се лекуват към днешна дата. 144 лица са под активна картина в момента.
"Вече е направена пълна дезинфекция на предприятието и на автобусите на фирмата, спрени са няколко поточни линии, подсигурени са шлемове за работа на работниците. Търсят се още възможности за защита, автобусите ще бъдат спрени и ще бъде уреден транспорта по друг начин. Хората, които останат на работа, ще продължат работата при направен план за реорганизация на работния процес", каза д-р Кубатева.

Днес има  три новозаразени от медицински персонал в Смолян - лекар, медицинска сестра и санитар от Интензивно отделение, контактни на медицинска сестра. За първи път имаме заразен лекар в болницата, заразата е внесена отвън, заяви директорът на МБАЛ - Смолян д-р Марин Даракчиев. 

Смолянска област е сред водещите в печалната статистика на заразени с коронавирус, втора след Видин, с 1 заразен на 472-ма души от населението. Преобладават безсимптомни и леки форми, което води до нови заразени, обясниха от институциите.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?