Следвайте ни

Огромен скандал! Отровните цианиди в р. Юговска - 20 пъти над нормата

viber icon

Свързани новини

20 пъти над нормата са отровните цианиди, изтекли в река Юговска от незаконно заустената тръба на "Лъки Инвест". Това стана ясно преди минути на срещата по повод замърсяването на реката при областния управител Дани Каназирева.

Припомняме, че по-рано днес бе съобщено, че незаконно заустване в Юговска река и авария на съоръженията на фабриката на "Лъки Инвест", където се обработват рудите, са причините за бруталното замърсяване на водата с цианиди, които се считат за смъртоносна отрова. Тръбите от хвостохранилището са отведени директно в реката. Замърсяване е установено и в река Чепеларска. Това е недопустимо, коментира министърът на околната среда Емил Димитров. 

Помпите не работят, защото са аварирали, а фабриката е извън експлоатация от четвъртък.  

 Допустимите норми са превишени многократно, както "Марица" вече писа. 

Емил Димитров и областният управител Дани Каназирева провериха на място откъде е тръгнала отровата. В 11 часа в областната администрация се свиква заседание с участието на представителите на Напоителни системи и  Басейнова дирекция. 

На третия ден, след като станах министър, помолих най-добрите специалисти да ми направят карта на всички хвостохранилища в страната и да ми кажат в какво състояние са, каза Ревизоро. "Нипроруда" може да даде информация дали има дренажи, мембрана и дали пропускат, защото хвостохранилищата се водят потенциално опасни, коментира министърът. 

 
Шефката на РИОСВ - Смолян Екатерина Гаджева обясни, че е стартирано наказателно производство след първия случай на замърсяването. Максималната глоба за заустване без разрешително е 10 000 лева. В случая нарушението е друго - умишлено, при което хвостът е паднал на дъното и във водата се е излял цианидът, който се ползва за обогатяване в минната индустрия, обясни Гаджева. В понеделник ръководството на фирмата е поканено да си получи наказателното постановление. Глобата за предишното замърсяване още не е наложена. 

Цианидът е отровно вещество, което при наднормени количества брокира клетъчното дишане. 

Както вече писахме, министърът твърди, че за питейната вода в района на Бачково, Асеновград и Смолян няма проблеми, но са затворени шлюзовете за напояване. Прокуратурата е сезирана и образува веднага проверка. На кметовете е разпоредено да предупредят хората да не не ползват вода от реките за напояване на животни. Спряно е подаването на водата и към рибарниците, взимат се проби за питейната вода, каза Дани Каназирева.  

Снимки Наташа Манева

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?