Следвайте ни

Общински болници спешно търсят инфекционисти заради COVID-19

viber icon

По-малко са преминалите пациенти във всички лечебни заведения в област Смолян от началото на годината до 31 август. Това съобщи на брифинг в областната управа в Смолян Румяна Карагрошева – директор на РЗОК – Смолян.

Областната болница в Смолян е лекувала 72,82 % от пациентите спрямо същия период за миналата година, в Златоград те са 73,76 %, в Мадан - 75,78 % и в Девин - 63,98 % .

„Това намаление не се отразява сериозно на бюджета на лечебните заведения, тъй като имаме 85 % заплащане на дейностите утвърдени с методика, които касата доплаща. Отделно има и увеличение на цените на пътеки и на други медицински дейности и в другите дейности при изпълнители на първична и извънболнична помощ около 10 % и то компенсира за част от по-малко извършените дейности. Заедно със средствата за неблагоприятни условия на труд болниците са получили средства почти като за миналата година, а за някои дейности дори и повече“, посочи Карагрошева.

Цифрите сочат, че от 1 януари до 31 август тази година РЗОК – Смолян е изплатила 206 794 лв. по-малко на лечебните заведения за болнична помощ спрямо същия период на предходната година. „За дейност са изплатени 10 122 741 лв. и за неблагоприятни условия - 1 986 571 лв. Лекувани са с 28,14 % по-малко пациенти или общо 5713, като спрямо миналата година най-голямо намаление в болниците се отчита в Девин с 36,2 % и в болницата за рехабилитация в Рудозем с 41,2 %.", посочи Карагрошева.

Лекуваните пациенти с COVID-19, за които е платила Касата от началото на годината са 227 души.
Само областната болница до момента има договор с Касата по клиничната пътека за Ковид 19.
Общинските болници в Мадан, Златоград и Девин издирват нужните инфекционисти, с които да сключат договор, за да могат да отговарят на условията да сключат договор с РЗОК и да работят по
клиничната пътека за коронавирус, за която на пациент се плаща по 1200 лв.
Досега общинските болници лекуваха пациентите с коронавирус по пътека за бронхопневмонии, която е наполовина по-евтина.

Тя подчерта, че очакват всеки момент общинските болници да представят документ за сключване на договори с инфекционисти, за да заработят по клиничната пътека за Ковид 19.

През последната седмица 26 са новозаразените в областта с коронавирус, в Смолян - 11, Златоград - 8, Борино - 3, в Мадан 3 и Девин - 1.

В болница са 21 души. В болницата в Смолян - 19, в Златоград - 7, Мадан - 2.
43 излекувани за седмицата, 3-ма са починали. От началото на епидемията 640 са заболелите от Ковид 19 в областта, 548 са излекувани, 28 са починали, съобщиха статистиката от институциите.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?