46

Община Смолян отваря пунктове за събиране на стари уреди и батерии

До края на месец май в мобилни пунктове до северния вход на сградата на община Смолян ще се събира излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, както и негодни за употреба батерии. Стари телевизори и монитори вече са оставени при мобилния пункт. Тези отпадъци не трябва да се изхвърлят в контейнерите за смет, а се събират от фирми, лицензирани да ги оползотворяват.

"Трябва да правим разлика между електронни отпадъци, опасни, биоразградими, зелени, едрогабаритни и общ битов отпадък", каза зам.-кметът на общината Марин Захариев и допълни, че се събират монитори, дори тонер касети, аудиоплейъри, всякаква излязла от употреба електрическа и електронна техника. "Можем да правим и в следващите месеци такава кампания, имаме договори с фирми, които имат лиценз за оползотворяване на тези отпадъци", посочи Захариев.

Общината вече проучва възможността за изграждане на временна площадка за подобни отпадъци в самия град.

"Там ще се събират и едрогабаритни отпадъци, това са дивани, фотьойли, секции, мебели, евентуално перални, хладилници. Знаем, че фирмите, които се занимават с изкупуване на метали приемат такива отпадъци, но с изграждане на тази площадка, което се надявам да се случи, да има проектиране, финансиране, евентуално през следващата година вече общината да има една такава площадка", каза още Захариев.

Пунктове за събиране на стара техника през този месец ще бъдат разположени и във всички кметства на територията на община Смолян.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”