49

Община Чепеларе с премиера на книгата за отец Евстати Янков в София

На 30 ноември, от 18.00 часа в зала „Вяра“ на Столична библиотека – площад „Славейков“ № 4, ще бъде представена книгата: „Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952). Българският отец Йоан Кронщадски“,  съобщи Анелия Пискова от община Чепеларе.

По повод 70-годишнината от смъртта на протойерей Евстати Янков, Руенският манастир „Св. Йоан Рилски“  издаде неговото жизнеописание „Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952 г.). Българският отец Йоан Кронщадски“. Община Чепеларе изцяло го финансира, като изкупи целия му тираж още по време на неговото отпечатване. Автор на книгата е Стефан Илчевски, редактор – Нина Живкова, художник – Костадин Герджиков, а дизайнът и графичното оформление на корицата са дело на Кристина Ковачева.

Книгата имаше премиера в Народно читалище „Родопска искра 1880“ – град Чепеларе на 11 октомври. Присъстващите свещеници, дякони, монаси, богослови, учители и обществени се запознаха с жизнеописанието на отец Евстати, а епископ Арсений и Боран Хаджиев – кмет на Община Чепеларе припомниха колко е важно да се съхранят и предадат на следващите поколения добродетелите, които протойерей Евстати е проповядвал и отстоявал дори с цената на живота си.

Отец Евстати Янков е един от най-видните духовници на Българската православна църква през първата половина на ХХ век, който не само в Чепеларе, а и на много места в страната и чужбина, православните християни все още помнят и ревностно почитат като праведник и изповедник на светото Православие.

"Това установихме и опитно, когато стана ясно, че трябва да разпространим книгата не само из цяла България, а и сред хора във Франция, Германия, Русия, Украйна, Молдова, Македония, Египет и САЩ. На някои от християните в чужбина успяхме да изпратим от жизнеописанието на протойерей Евстати, на други в момента се опитваме да го направим, а на трети не успяхме по независещи от нас обстоятелства – например като войната в Украйна. Но се надяваме скоро да имаме възможност и на тях да доставим от книгата за чепеларския пастир и духовен наставник. На българите, които живеят извън страната и ни писаха, че непременно искат да притежават екземпляр от това издание, обещахме да запазим поименно бройки, които да вземат, когато отново посетят родината", посочи Пискова.

Община Чепеларе официално е поканила на премиерата в София Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Пловдивския митрополит Николай, с двамата му викарии – Знеполски епископ Арсений и Смоленски епископ Висарион, Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод на БПЦ-БП, Георги Кръстев – директор на Дирекция „Вероизповедания“ на Министерски съвет, Васил Стефанов – председател на Парламентарната комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите, потомци на отец Евстати, както и още много митрополити и епископи, игумени на манастири, свещеници и монаси, богослови, църковни и държавни служители, университетски преподаватели, журналисти, депутати, политици и общественици.

Дошлите на представянето в Столична библиотека, ще имат възможност да закупят книгата за чепеларския духовник с 20% отстъпка. Входът е свободен и Община Чепеларе кани всички, които имат желание и почитат протойерей Евстати Янков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?