3906

Община Чепеларе отличи четирима почетни граждани 

На тържествена сесия на Общински съвет Чепеларе днес бяха отличени със званието „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ” Васил Венински, Костадин Глушков, Стефан Илчевски и Марчо Паунов.
След изчитането на изготвените доклади от председателят на Общински съвет Чепеларе Екатерина Петрова, 12-те от общо 13 общински съветници пристъпиха към тайно гласуване и предложенията бяха приети, съобщи Анелия Пискова от общинската управа.

На тържествената сесия присъстваха общински съветници, народният представител Михал Камбарев, техни благоговейнства свещениците Димитър Петров и Апостол Аролски, кметски наместници, общински служители, жители и гости на община Чепеларе.

Почетните звания връчиха кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев и председателят на Общински съвет Чепеларе Екатерина Петрова. С благодарност и емоционални слова Васил Венински, Костадин Глушков, Стефан Илчевски и Марчо Паунов приеха почетното звание.

Васил Венински е популярен писател, родом от село Павелско. Последните му публицистични творби са „Змейова напаст”, разкази и „Ловни страсти в пазвите на Радюва планина”- обемен изследователски труд от над 340 страници. Той е автор и съавтор на 27 книги. Венински е включен в енциклопедия „Бележити българи на съвременна България”, удостоен е с „Почетен знак на община Чепеларе”, с плакет „За изключителни заслуги за издигане престижа на Община Чепеларе” и редица други престижни награди. Член е на Съюза на българските писатели и на Дружеството на писателите в град Смолян.

Костадин Глушков е писател, изследовател и краевед. Тази година той представи четвъртата си поред книга. Нейното заглавие е „По стария друм и други истории” и е продължение на неговата идея за пътят като живот, заложена в предишните му творби - „Духовните стражи на Рупчос”, „Пътят” и „Кръстовата планина”.

Стефан Илчевски е историк и богослов, автор на сборника: „Протойерей Евстати Янков Евстатиев. Проповеди“. Той е дългогодишен изследовател на живота на Протойерей Евстати Янков Евстатиев и е автор на две книги.

Марчо Паунов се прочу, след като изгради транспортен лифт за строителството на нова научна лаборатория на българската полярна база на остров Ливингстън. Чепеларецът тази година бе част от логистичния състав на експедицията ни в Антарктика за трета поредна година. През януари т.г. край Южния полюс той издигна знамето на Чепеларе, на едноименния връх Чепеларе.  

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?