Следвайте ни

Община Чепеларе осъдена за милиони заради неплатено сметосъбиране

viber icon

Община Чепеларе беше осъдена да плати на фирмата "Глобъл Клинър" ООД - Хасково рекордната за бюджета й сума от 1 512 881.78 лв. за извършени, но незаплатени услуги. Фирмата подписва договор с Общината от 18 септември 2015 г. за сметосъбиране и сметоизвозване до Регионално депо „Теклен дол“- Смолян, поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване, зимно поддържане и снегопочистване на територията на град Чепеларе.

Договорът е със срок 60 месеца. Фирмата издала 40 броя фактури за сметосъбиране през 2016 г., 2017 г., 2018 г. и 2019 г., но не получила нито лев по тях. Пред съда от фирмата заявяват, че са изпълнили задълженията, като са подписвали двустранни месечни протоколи за свършеното. Фактурите не били оспорени от управата на Чепеларе, а напротив - били надлежно осчетоводени и подписани. 


Окръжният съд в Смолян постанови управата да плати неплатените фактури, ведно с 221 479.77 лв. мораторни лихви за забавено плащане на главниците по тях и 104 443.63 лв. съдебни разноски за водене на делото.


"Сумата е огромна и непосилна за еднократно погасяване от община Чепеларе. Предстоят разговори с фирмата за евентуално разсрочено плащане", каза новият кмет на община Чепеларе Боран Хаджиев.


Решението подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд. 
Бюджетът на Община Чепеларе е около 10 млн. лв. годишно. По официални данни на управата към 30 септември т.г. Общината е с 4 246 015 лв. просрочени задължения, 3 268 690 лв. задължения за разходи, а поетите й ангажименти са за 13 448 795 лв.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?