1939

Общини край Пловдив с финансова помощ за „зелени“ автобуси

МРРБ ще инвестира над 100 млн.  лв. в екоавтобуси с нулеви вредни емисии в 40 малки и средни общини, съобщиха за „Марица“ от ведомството. Средствата са осигурени от Националния план за възстановяване и устойчивост по мярката „Екологосъобразна мобилност - пилотна схема за подкрепа на устойчивата градска мобилност“ в рамките на Компонент 8 „Транспортна свързаност“. 

Процедурата е пилотна схема в подкрепа на реформата за устойчива градска мобилност, която въвежда изискване за съответствие на мерките за развитие на градския транспорт (включително междуселищния) в общините с планове за устойчива градска мобилност. Предвижда се доставка на 68 нови автобуси или тролейбуси с нулеви емисии, изграждане на нови 27 зарядни станции за нуждите на обществения транспорт и разработване и въвеждане на 10 интелигентни транспортни системи (ИТС) и интегрирани цифрови решения за подобряване на ефикасността и ефективността на обществения транспорт. Със средства от програмата ще се  реализират и инфраструктурни мерки за безопасна градска мобилност, насочени към пешеходци и велосипедисти.

Дейностите са насочени към територията на 40 градски общини от 6-те региона за планиране от ниво NUTS 2, в които има населени места над 15 000 жители. Сред тях са общините Асеновград, Карлово, Пазарджик и Смолян. 

За всеки от шестте региона за планиране, в които се намират определените общини, са осигурени средства, като са разпределени над 16 млн. лв.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?