Следвайте ни

Обсерваторията на Рожен стана на 40 години

viber icon

40 години от официалното откриване на Националната астрономическа обсерватория Рожен (НАО Рожен) се навършват днес (13 март 2021 г.). Заради пандемията, за първи път Обсерваторията посреща годишнината си без посетители.

През първите си години НАО Рожен е научен астрономически комплекс с три телескопа: универсален 2-метров телескоп за фотометрични и спектрални наблюдения и два по-малки телескопа. Първите наблюдения се извършват на фотографски плаки. За първите две десетилетия от работата й са получени над 10 000 фотографии на обекти от Слънчевата система.

Още в началото си нашата Обсерватория е била на едно завидно високо световно ниво. Това са нови технологии за времето си, достатъчно голям телескоп, който може да даде голям набор от астрономични задачи за наблюдение. От тук например започват да се правят наблюдения и теоретични модели, които всъщност са по-важната част от Астрономията, не просто наблюдение, а модел как и какво е поведението и еволюцията на галактиките във Вселената, близки до нас. Най-вече можем да отбележим модел за еволюцията на галактиката Андромеда. Впоследствие се правят доста сериозни теоретични модели по отношение на еволюцията на звездни купове в нашата галактика, каза доц. Никола Петров, директор на НАО Рожен.

Технологиите за наблюдения в Обсерваторията се модернизират в момента по проекти. НАО - Рожен се сдобива с нов оптичен телескоп. "Малко по-малък е от сега съществуващият най-голям телескоп, но той е от ново поколение, с доста по-добри възможности и по-ефикасен начин на работа, което определено означава, че ние можем да разширим нашия кръг на астрономически изследвания. Имаме проект, който е на световно ниво, за изграждане на професионален радиотелескоп в една обща мрежа с подобни радиотелескопи в Западна Европа. Имаме, разбира се и нов телескоп за слънчеви наблюдения", каза Петров.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?