46

ОбС-Смолян ще решава за спорна подмяна на паметник в родопско село

Общинският съвет в Смолян ще трябва да решава на редовно заседание на 30 юни дали да се подменя бюст-паметник на герой от Илинденско–Преображенското въстание в центъра на смолянското село Славейно, за което се вихри горещ спор. За подмяната е постъпило предложение в местния парламент от д-р Никола Шишманов, който е родом от Славейно и живее в чужбина. Според него, настоящия образ на бюста не отразява истинския образ на знаменосеца Кольо Шишманов. Инициаторът за подмяната желае да се запази постамента и мястото, на което е досегашния паметник. За подмяната е постъпило решение от кметския наместник на селото, на база на указания от Общинския експертен съвет. Към докладната на кмета на Смолян Николай Мелемов за подмяната на паметника са приложени списъци със становища на хората от Славейно за и против подмяната на паметника, както и жалба от наследници срещу подмяната. В селото се води горещ спор с полюсни мнения дали да се подмени или не паметника. Срещу подмяната се противопоставят роднини на войводата.

„Ние със сестра ми, като наследници на ген. м-р проф. д-р Димитър Стоянов Шишманов и дарители, не сме съгласни, да се сменя паметника 20 години след поставянето му.  Подкрепете ни, да не позволим махането на паметника“, призовава Лидия Шишманова, дъщеря на дарителят на сегашният бюст - паметник.  Паметникът е поставен през 2000 г. по повод 120 години от рождението на Кольо Шишманов – Знаменосеца, който жителите на Славейно считат за национален герой.

В ожесточена дискусия повечето хора заявяват, че години наред са се прекланяли пред лика на войводата, който почита точно него и няма нужда паметника да се подменя. Както и че подмяната му е неуважение към дарителите. Други заявяват, че ако някой иска да направи нов паметник на войводата да го направи и да се постави на друго място в селото, но да не се извършва подмяна.

Доц. д-р Георги Митринов от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин” към БАН призова да се спазват правилата за одобряване от институциите на поставянето на каквито и да е паметници. “ Има цял закон за паметниците на културата. Освен това за тия паметници има и авторски права и т.н. Отделно възниква въпросът за целесъобразността на такава подмяна“, заявява Митринов. Той посочва, че центъра на селото е „натъпкан“ с паметници и че трябва да се спре с „тая самодейност някой, който има пари, да слага паметници и паметни знаци, където и както намери за добре в селото ни. Нека му се предложи на тоя човек като има желание да направи нещо за Славейно, да даде парите, които е заделил, за поправка на рушащото се старо училище, което едни ентусиасти решиха да ремонтират и сега е в окаяно състояние“.

На другото мнение са хора от селото, които представят снимка на войводата, с лика на който бюст-паметника не си прилича. “Тук не става дума за неуважение към личността на ген.д-р Димитър Шишманов, а за несъответствието на поставения бюст с действителния лик и че години наред сме се прекланяли пред образа на непознат човек! Именно затова трябва да се поправи тази грешка на тогавашния скулптор! Кольо Шишманов остава завинаги на 24 години и заслужава да бъде неговия лик на бюста! На този бюст виждаме човек около 20 години по-възрастен, намерете и автентичната снимка със знамето. С уважение към наследниците! И отново ще се впише името на д-р Димитър Шишманов. Поръчаният от него бюст ще бъде отново поставен, там където прецени населението, но той е по-скоро синтезиран образ на четниците. И все пак в Славейно не е добре да бъде като паметник на незнайния воин, а да пише името на Кольо Шишманов. Бюст-паметниците се правят с цел да приличат“, казва бившият кмет на селото Сийка Касабова.

Снимка на войводата:

Предложението на инициатора за подмяната на паметника, д-р Шишманов, е новият бюст-паметник на именития войвода да се изработи от проф. Валентин Старчев на база на автентичния лик на войводата от снимката му.

Паметникът на войводата е със статут на военен паметник

Бюстът на войводата трябва да се съхранява по „Закон за военните паметници“, който е в сила от 01.01.2008 г. В Чл. 4. (1) от Глава втора на Закона е записано: “Военен паметник е недвижимо материално свидетелство в памет и прослава на военнослужещи от Българската армия, взели участие във война, водена от българската държава, на загиналите български военнослужещи при участие в операции и мисии извън територията на страната и при изпълнение на служебния им дълг в мирно време при защита на населението, както и на участниците в Българското опълчение по време на Руско-турската освободителна война и на участниците в Македоно-Одринското опълчение. Военни паметници са и военните гробища, гробници, костници и мавзолеи. Законът за военните паметници урежда статутът на този вид паметници, правата и задълженията на държавните органи и общините, на юридическите и физическите лица във връзка с издирването, проучването, регистрирането, картотекирането, опазването, поддържането, възстановяването и изграждането на военните паметници. Важно е да се каже и това, че военните паметници, обявените от Министърът на отбраната за културна ценност, са под закрила и на Закона за културното наследство.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?