Следвайте ни

Обновяват с 3,6 млн. лв. жп гара Пазарджик

Част от парите ще отидат и за ремонт на подлеза

viber icon

Над 3,6 милиона лева ще бъдат вложени в ремонта на жп гара Пазарджик. На кратка официална церемония на метри от гишетата за билети шефът на Национална компания “Железопътна инфраструктура” Милчо Ламбрев вчера подписа договорите с фирмата-изпълнител “Вектор инженеринг” и с “Рубикон Ен Ар 2”, които ще извършват надзора. За церемонията пристигна и министърът на транспорта Данаил Папазов.


Управникът бе посрещнат от кмета на Пазарджик Тодор Попов, който го разведе из гарата, за да му покаже в какво тежко състояние се намира. Попов акцентира върху подлеза, който от години не се ползва от живеещите в Главиница, защото е меко казано опасен. Министър Папазов обясни, че съоръжението е включено в проекта за ремонт и ще бъде направено годно за ползване. Милчо Ламбрев заяви, че за него е голяма чест да парафира договора за дългоочаквания ремонт. Той обясни, че обновяването ще обхване приемната зала, която ще бъде цялостно санирана, както и прилежащите площи. Подобни проекти ще бъдат реализирани още и на Централна гара в София, както и на тази в Бургас.


Министър Папазов обясни, че за Пазарджик са осигурени 3,6 милиона лева, като ремонтът трябва да приключи в срок от осем месеца. Към края на лятото следващата година Пазарджик ще има една модерна жп гара, която ще отговаря на всички европейски изисквания, заяви Данаил Папазов. Ремонтът ще обхване и много важния за хората подлез, който ще бъде възстановен изцяло, ще се постави и осветление, за да може да се ползва по всяко време на денонощието, обясни транспортният министър. Най-скоро се очаква да започне и обновяването на железопътното трасе Септември-Пловдив, което ще позволява движение с до 160 километра в час на влаковете. Така ще осигурим бързи и удобни жп връзки, което ще спомогне за развитието на града, коментира Данаил Папазов, след което пожела спорна работа на изпълнителите и ги предупреди, че ще ги следи изкъсо. Ще бъда безкомпромисен при всяко отклонение от заложеното в проекта, заяви Папазов.


Подпочвени води рушат основите на сградата


Данаил ПАПАЗОВ, министър на транспорта


- Г-н Папазов, какви ремонтни работи ще бъдат извършени по жп гара Пазарджик?
- Един от основните проблеми, които предстоят да бъдат решени, са подпочвените води. Те рушат основите на сградата. Предвидена е промяна на цялостната визия на гарата, ще бъде подменена дограмата, ремонт ще има и на тавана. Това е третият голям подобен проект, който се осъществява с европейски средства. Гарите в София и Бургас също ще бъдат ремонтирани.


- Какви са плановете на транспортно министерство за следващия програмен период на Евросъюза?
- Намеренията ни са да ремонтираме и други гари, които са в лошо състояние, като например тези в Стара Загора и Русе. Желанието ми е да извършим цялостна реконструкция на трасето от София до Бургас, както и на това до турската граница.


Гостите
Куп официални лица уважиха церемонията по подписването на договора за ремонт на гарата. Сред тях бяха областният управител Иван Йорданов, депутатите Георги Мърков, Йордан Младенов и Лазар Попов.


Асансьори и рампи за инвалиди в новия комплекс


ПАЗАРДЖИК
Христо ИЛИЕВ
Приемното здание на жп гара Пазарджик е строено през 70-те години на миналия век. Конструкцията е монолитна скелетно-гредова, с носещи греди, колони и плочи. Сградата е двуетажна, с частичен сутерен и плосък покрив, който е с вътрешно водоотвеждане. Зданието е било многократно наводнявано, със задържане на води в сутерена поради нарушения в хидроизолацията и отводнителната система на покрива. През 2000 г. гарата пострада и от пожар. Вследствие на дългогодишната експлоатация без саниране и основни ремонти отделните строителни елементи на сградата са силно амортизирани. През последните години е извършвана само частична поддръжка и отстраняване на неизправности. През 2006 г. са изготвени геотехническа и техническа експертиза от “Центъра за научни изследвания и проектиране”. В резултат на това е препоръчано заздравяване на земната основа. Освен това укрепване в периода 2007-2008 година е извършен и един частичен ремонт на приемното здание.


Вторият етап на ремонта включва пълно архитектурно обновяване, отговарящо на изискванията за енергийна ефективност, чрез внедряване на висококачествени, енергоефективни материали. Предстои да бъде извършена цялостна подмяна на вътрешната и фасадна дограма, саниране на помещенията, като сградата ще бъде пожарно обезопасена, инсталационно осигурена и оборудвана с топли и удобни чакални. До всички нива на гаровия комплекс ще бъде осигурен достъп за лица с намалена подвижност чрез изграждане и монтиране на асансьори и рампи, каквито са съвременните европейски изисквания. Зданието ще разполага с център за услуги, търговски обекти, както и добра визуална комуникация. Ще бъдат поставени указателни табели за бърза и лесна ориентация на пътниците. Предвидено е и пълно обновяване на пешеходния подлез - предстои направа на хидроизолация, възстановяване на осветлението и външното ел. захранване.


Изпълнителите
Стартът на ремонтните работи по жп гара Пазарджик се забави заради обжалване на процедурата по избор на изпълнител. В крайна сметка обаче наскоро жалбата бе оттеглена, което позволи реализацията на проекта да започне. Ремонтът ще бъде извършен от фирма “Вектор инженеринг”, а оценката на съответствието и строителният надзор са възложени на “Рубикон ен ар 2”. Стойността на сключените договори за обекта възлизат на 3 604 213,09 лева. Гарата трябва да бъде готова в срок от 8 месеца.


Министър Греков уважи годишнината на Селското


ПАЗАРДЖИК
Христо ИЛИЕВ
Половин час преди визитата на транспортния министър Данаил Папазов в Пазарджик в града пристигна неговият колега от кабинета “Орешарски” Димитър Греков. Той бе поканен на тържеството по случай 115 години от основаването на Професионалната гимназия по селско стопанство “Царица Йоанна” в областния град. Греков бе точен като швейцарски часовник и служебният му автомобил мина през пропускателния пункт на Селското точно в 10:30 часа, както бе обявено предварително. Министърът бе посрещнат от двамата заместник областни управители на Пазарджик Юмер Хамза и Диана Варникова. За да се видят с началника си дойдоха и пресният шеф на областната дирекция по земеделие и гори Илко Борисов и на фонд “Земеделие” Лозана Василева. Бивши директори и учители в професионалната гимназия поздравиха министър Греков и споделиха как целият им съзнателен живот е минал в учебното заведение.
Директорът на професионалната гимназия Георги Гатев разведе земеделския министър из школото и му показа музея, в който са събрани етнографски експозиции, както и купите и наградите, които възпитаници на школото са завоювали на различни състезания. Децата, които учат в училища като това, са бъдещето на земеделското производство в България, коментира министърът на земеделието Димитър Греков. Образованието обаче трябва да се усъвършенства постоянно. Затова и в нашето министерство вече сме създали дирекция “Образование и наука”. Нужна е и по-добра комуникация с бизнеса. Трябва да се подобри взаимодействието между учебните заведения, които произвеждат кадри за земеделието и бизнеса. Те трябва да са в час с всички съвременни технологии. Важна е връзката и на висшето образование с бизнеса, за да може един ден, когато тези специалисти излязат от учебното заведение, да са на достатъчно добро ниво, за да започнат да практикуват своята професия, коментира министър Греков.
Той припомни, че преди седем-осем години професионалните гимназии към земеделското министерство са били 126, а сега са останали само 76. 55 от тях са аграрни, 11 ветеринарни, а останалите са горски, обясни Греков. Той заяви, че не одобрява идеята на предишното правителство тези гимназии да минат на подчинение на общините. Голяма част от кметовете ги взеха само, за да сложат ръка на земите, които тези училища притежават, обясни министърът. Според него бизнесът има нужда от добре подготвени кадри, които могат да боравят със съвременната техника. Сегашните специалисти, които са завършили преди 1989 година, не могат да се справят с новите технологии и съвременни машини, категоричен бе министър Димитър Греков.


Дарение
Родопски чанове са събрани в една от залите на музея към Професионалната гимназия по селско стопанство “Царица Йоанна” в Пазарджик. Директорът Гатев обясни на министър Димитър Греков, че колекцията им не е пълна, защото липсва последният, 17-и чан. Депутатът от БСП Георги Мърков веднага реагира и обеща, че ще осигури парите за попълване на експозицията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?