Следвайте ни

Обмислят създаването на медицински съвет за справяне с COVID-19 в Смолянско

Над 60% от заразените са над 60 години в региона

viber icon

Над 60% от заразените последната седмица с Ковид -19 в Смолянско са над 60-годишни, съобщи д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ - Смолян. Въпреки мерките за ограничаване на пандемията, заразените в региона, както и починалите се увеличават, сочат данните на инспекцията. По показателя за 14-дневна смъртност от заразата се наблюдава повишение, като последно са 31.7 на сто хиляди за региона, спрямо 27 на сто хиляди за страната. Показателят за 14-дневна заболяемост също показва повишение на случаите, въпреки че региона е с четвъртия най-нисък резултат в страната - 286.9 на 100 000 население, но остава в червената зона за висок риск. 
"При показателя за 14-дневната смъртност също наблюдаваме завишаване, 31.7 на сто хиляди, при 27 за страната. 19 лица са починали на възраст 46 - 89 г. Най-много, 12, са в групата 70 -79 години. Заразените лица през последната седмица са на възраст от 19 до 89 години, средната възраст е 61.3 години. От заразените повече са жените. 61 % от заразените са на възраст над 60 години, и само 8 % са до 40-годишна възраст. 87 лица или 50.8% са постъпили в болници", каза Кубатева.

Според нея, основните причини за влошаването на показателите е събирането на хора в затворени пространства при неспазване на противоепидемичните мерки. 

Д-р Кубатева съобщи, че от 1765 работещи в системата на здравеопазването в областта, 498 лица са заявили желание да се ваксинират срещу Ковид-19, над 28 %. Първите ваксини в региона се очаква да бъдат направени през януари. 

Общо 371 са активните случаи в момента, от тях в болница са 106, 265 се лекуват в дома си, съобщи областният управител Недялко Славов.  

В редовния онлайн брифинг в областната управа днес участваха пулмологът д-р Григор Лалов и д-р Златка Шопова - дългогодишен специалист по пневмология и фтизиатрия /белодробни болести и туберкулоза/.

Според д-р Лалов, болестта е с непрогнозируемо протичане и трябва по-динамично да се проследява състоянието на пациентите, за да се хващат навреме усложненията и да се търси болнична помощ. 

"За мен е ненормално и неприемливо да се започва антибиотично лечение без преглед, само със симптоми изслушани по телефона. Забелязвам, че голяма част от пациентите са започнали антибиотично лечение или сами, или по телефона, за мен това е нелогично и ненормално, по-голяма част от пациентите са възрастни хора, винаги трябва да се направи общ анализ за другите заболявания и приемани лекарства и за общото състояние. Изключително много ме притеснява, защото, когато се стигне до болнично лечение, те вече са употребили един, два или три антибиотика. Не може да ходиш без маска и да контактуваш с много хора, за много хора това е все едно. И като стане сериозно, и тогава тръгват по аптеките. Смъртността няма как да не расте, докъде трудно може да се каже. И такова безконтролно и ненужно лечение с антибиотици носи последици. Нещата са много сериозни, защото няма много персонал, и е безконтролно амбулаторното лечение", каза д-р Шопова. 

"Хроничният недостиг на джипита в региона влияе на качеството на лечение като цяло, въпреки че отчитаме усилията на всеки специалист. Обмисляме създаването на медицински съвет към областния щаб", каза областният управител Недялко Славов.

8 души от персонала на Центъра за психично здраве са положителни за Ковид -19. Заразата обаче е от различни източници, защото не работят заедно. Рискът за пациентите е нисък, заради особеностите на лечение и противоепидемичните мерки, съобщи д-р Кубатева. 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?