2374

Областният управител на Смолян: Поддръжката на пътищата е не по-малко важна от строителството им

Областният управител на Смолян Емил Хумчев се включи активно във всички панели по време на форум "Развитие, Родопите - предизвикателства, перспективи и стратегии за растеж", организиран от "Марица". Кметовете, участвали в дискусията, признаха, че Хумчев, който е на поста от 7 месеца, познава  проблемите на всяка община в региона. Самият той постави акцент върху поддръжката на инфраструктурата и обясни, че дългата зима в Родопите с интензивни снеговалежи, честите скални срутвания и свлачища допълнително влошават състоянието на пътната мрежа. 

"Даваме си ясна сметка, че основните проблеми в областта са свързани с инфраструктурата ​- довеждащите пътища към населените места, разрушени вследствие на бедствия, които в нашата област все по-често се случват, са огромен проблем. Имаме доста разрушена такава при последните наводнения. Нашите притеснения са големи относно тяхното възстановяване", алармира  Хумчев. 

"За да съживим региона икономически и да започнем да преодоляваме демографската криза, трябва добра свързаност с останалите части на България. Планове за интегрирано развитие на общинит​е могат да бъдат една добра основа, в която да разчертаем реална стратегия, която да се изпълнява от всички оттук нататък", смята областният управител на Смолян.

Хумчев обясни лошото състояние на пътищата в региона с липсата на целенасочена политика в държавата, която да се занимава с проблемите на региони като Родопите. Според него, ако това не се промени, проблемите с лошата или липсваща инфраструктура в района ще се задълбочават. "Това води до липса на инвестиции, които да създават трайна заетост, и ще остави доходите на хората в Родопите по-ниски от средните за страната. Следва безработица и продължаване на социалната миграция", прогнозира Хумчев.  Той определи форума в Баните, като "изключително важно събитие, което ще насочи вниманието на правителството към проблемите на област Смолян". Той приветства идеята да бъде разписана пътна карта за дългосрочно и устойчиво развитие на региона с участието на представители на всички партии, местната власт, бизнеса, експерти и общественици.

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.   

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?