49

НУФИ "Широка лъка" отбелязва половин век с пищен концерт на 7 май

Домът на фолклора, както го наричат учениците му, отбелязва тази учебна година 50-годишен юбилей като кулминацията е по Гергьовден с пищен концерт. „Готвим се с голямо вълнение и голяма доза на чувство за отговорност, защото искаме да представим едно училище, което е вече на половин век“, каза директорът на Националното училище по фолклорни изкуства „Широка лъка“, Стоянка Тенова.

Музикалното училище в родопското село е открито на 1 септември 1971 г. Юбилейният концерт е на 7 май и е под мотото „Традиция с поглед към бъдещето“. На 5 май се открива изложбата „50 години Национално училище за фолклорни изкуства“. В нея са събрани много емоционални моменти от развитието на училището. На откриването на експозицията ще бъдат наградени всички участници, участвали в конкурса за стихотворение и есе: „Моето училище, моя сбъдната мечта“. В конкурса участват сегашни и бивши възпитаници на училището от различни випуски.

„Обявихме учебната 2021/2022 г. за юбилейна и всички наши прояви и изяви са свързани с юбилея. Искаме да представим на концерта най-доброто от художествените състави, от солистите, танцовия състав, оркестъра и хора. Много сме затруднени от избора, защото материала е изключително много. Децата също са много развълнувани, защото са приели заниманието с фолклор за своя съдба като са избрали Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, каза Тенова.

Тя е учител в Музикалното училище от 1985 г. и повече от 10 години е била учител по задължително пиано, а повече от 25 години е директор на училището. „За мен това е висока чест и голяма отговорност, на 50-годишнината можем с гордост да кажем, че продължаваме да изпълняваме мисията, заложена от създаването му – да съхраним и развие българския певчески, инструментален и танцов фолклор чрез младите таланти на България. А те все повече ги има, от цялата страна“, каза Тенова.

Тя призова управляващите да помислят сериозно за увеличаване на издръжката на всички български училища, защото както пред НУФИ, така и пред всички останали училища има две огромни предизвикателства – делегираните бюджети и главоломно растящите цени на електроенергията.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?