Следвайте ни

Няма кой да спре нелегалните ферми на брега на Марица

viber icon

Безразборните намеси в река Марица причиняват вреди на защитената местност, която е една от най-големите нощувки на малък корморан у нас, смята Димитър Плачийски от Българското дружество за защита на птиците. По думите му, ремонтите в речното корито трябва да се извършват в месеците, когато птиците не са там.

Наесен недалеч от моста пристигат да зимуват 4-5 хиляди малки корморани, както и други ценни видове птици. Мястото е част от мрежата „Натура 2000“ по две директиви - зона „Марица Пловдив“ по Директивата за птиците и „Река Марица“ по Директивата за местообитанията. Законовата защита обаче не може да спаси мястото от поражения. Голям проблем са и двете нелегални животински ферми на запад от моста. В тях напълно незаконно се отглеждат крави и коне.

„Държавните институции от години са безсилни да се справят с проблема“, смята природозащитникът. На брега се трупат строителни материали и екскременти, а част от дигата е скъсана и оттам в Марица се изливат мръсните води.

При едно голямо наводнение те ще затлачат реката и може да се стигне до огромни поражения. „Тези ферми погазват най-малко три закона и въпреки това никой не ги закача с пръст. Явно са собственост на някой много високопоставен човек“, иронизира Димитър Плачийски. 

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (1)

Пинко

15.08.2019 | 21:31
2 0

Никой не му пука, въпреки че въпросния краварник се вижда ясно от моста и е отвратително незаконен ... Птиците зимуват точно там .,.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?