46
Следвайте ни

Нова книга на проф. Овчаров разкрива драмата на християните в Златоградско през "Тъмните векове"

viber icon

В кулминацията на тазгодишните Дельови празници в Златоград бе представена поредната книга на проф. Николай Овчаров, разкриваща неговото минало и историята на Източните Родопи. Тя е под заглавие „Християнството в Златоградския край“ и е част от популярната библиотека „Златоград“, осветяваща различни страни от богатото минало на този край. Предговорът е написан от най-известният днес български историк проф. Пламен Павлов.

Книгата разглежда хилядолетната история на християнството в този български край. В основата на изследването са разнообразните исторически документи, но и археологическите проучвания – дело на самия автор. Особено интересни са проведените неотдавна от него разкопки край близкото до Златоград с. Добромирци, където бе разкрита важна църква, създадена още през далечния 9 век. Според преданията и открити наскоро писмени данни по тези места е служил в последните години на своя живот заточения в Родопите последен български патриарх Евтимий.

Важно място е отделено на проблема за ислямизацията, изяснен на базата на въведени напоследък в научно обръщение османски документи. Оказва се, че Даръ дере (старото име на Златоград) и околните села дълго запазват своята безспорна християнска принадлежност чак до първата половина на 17 век. Тогава се случват доста неясни и необясними от днешна гледна точка промени, довели до решителен обрат в нагласите. Става дума за засилена и стимулирана от държавата ислямизация. Тя се е осъществявала не толкова с преки насилствени действия, колкото чрез икономически и политически натиск. Християните не са могли да заемат никакви длъжности в администрацията и армията, а и са били натоварени с непосилни данъци. Ето защо мнозина се изкушават или направо са били принудени да приемат мюсюлманската религия.

И все пак именно в Даръ дере (Златоград) се запазва искрицата на християнството. И тя се разгаря в буен огън през 19 век по време на закъснялото българско Възраждане. Тогава се строят великолепните църкви „Успение на св. Богородица“ и „Св. Георги“, където са приютени стотици прекрасни християнски икони и книги. А златоградчани вземат дейно участие в процеса за извоюването на българската църковна и национална независимост.

Като червена нишка в цялата книга е изтъкната нуждата от интензивни археологически разкопки. Разкриването на останките от старинната църква при с. Добромирци, която предстои да бъде възстановена напълно, дават големи надежди. Такива забравени християнски храмове има на много места – при селата Пресека, Дрангово, Генерал Гешево и т. н. Именно тяхното разкопаване и експониране ще покаже ясно на света каква е била верската принадлежност на хората в Златоградско не само през българското средновековие, но и в столетията на османското иго.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Остап Бендер в Българската наука

Остап Бендер в Българската наука

20.09.2021 | 21:05

Остап Бендер: Той е обичал и страдал. Обичал е парите и е страдал защото ги е нямал.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?