49
Следвайте ни

Нов телескоп и Звездна зала на световно ниво в Планетариума в Смолян

Преоборудват изцяло емблематичната астрономическа институция в Смолян

viber icon

Звездната зала на Планетариума ще бъде оборудвана с техника, каквато имат най-големите планетариуми в света, заяви Марияна Хаджигенчева, директор на Планетариума с астрономическа обсерватория в Смолян. Със символична първа копка днес бе даден старт на ремонта в емблематичната за Смолян сграда на Планетариума.

Проектът е финансиран по ОП "Региони в растеж 2014-2020" и е последният проект в Иинвестиционната програма на община Смолян, по който стартираме реалните дейности, каза Ефтима Петкова от управата на областния град. 

Общата стойност на проекта е 4 млн. 156 хил. лв., от които 2 млн. 656 хил. 423 лв. са бъзвъзмездна финансова помощ от програмата, като 2 млн. 225 хил. 959 лв. са финансиране от Европейския фонд за регионално развитие и 398 000 лв. са национално финансиране, посочи ръководителят на проекта инж. Йордан Щонов.

Периодът на изпълнението му е до 30.06. 2023 г. Изпълнител на проекта е ИСА 2000. Целта му е да се подобрят условията за достъп на посетителите и развиване на Планетариума като съвременен иновативен културен център с подобрена среда и създадени условия за предоставяне на широк спектър от културни събития.

По проекта е заложено да се направи втори посетителски център и вследствие на всички подобрения се очаква увеличаване на приходите на културната институция. 
В сградата се прави основен ремонт с подмяна на дограма, топлоизолация на стени и покрив, подмяна на отоплителната, вентилационната, електрическата и ВиК инсталации, покривни покрития, настилки и облицовки, осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания и др.

Обновява се изцяло Звездната зала с ново оборудване - цифрова система, куполен екран 12.5 м, купол, 120 стола, системи за управление на сценично озвучаване и осветление. По проекта ще се доставят нов телескоп, два интерактивни екрана, изложбени табла. Вторият посетителски център ще бъде оборудван и с реалистичен макет на Луната, изцяло се преоборудват също киносалона и кръжочните зали. 

"Ще бъде доставен 30 см нов телескоп. Той не може да бъде по-голям, защото трябва да се монтира в съществуващия купол. Този телескоп е много добро решение за демонстрационни наблюдения, но също така ще могат да се извършват, както и досега, някои научни наблюдения. Старият телескоп, след като бъде почистено огледалото му, ще може да се използва при масови наблюдения на астро площадката пред Планетариума, тъй като той има външни стойки, на които може да се монтира и ще продължи да се използва. По същественото е, че в Звездната зала ще се монтира цифрова система на много високо ниво. Това, което предвиждаме, е да се достига 6 К реална резолюция на меридиана. Най-големите Планетариуми в Европа и света имат такава цифрова система. Така България ще има Планетариум на световно ниво, защото с новата техника ще компенсираме това, което не достигаше до момента. Много дълкоочакван е този ремонт. Ще се радвам да се завърши в малко по-кратки срокове от заложените по проекта, тъй като е твърде дълго време за посетителите да стои Планетариума затворен", каза Хаджигенчева. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?