71

Носията и гайдата на родопския Дядо Коледа вече е в музея в Смолян

Музеят в Смолян получи ценно дарение - носията и гайдата на легендарен гайдар, един от най-обичаните в Родопите. Заради лика му на шега го наричаха родопският дядо Коледа. Бай Стою Чонгаров беше един от най-колоритните гайдари, които е имала планината. 

Любимец и на гайдарите, и на публиката, бай Стою беше всеизвестен с пухкавата си бяла брада, прошарени мустаци, рунтави вежди, благ поглед и набраздени от усмивки бузи. Носеше комитска носия и често пукаше с пищов. Родопчанинът свиреше на гайда от 1959 г. Ликът на бай Стою стана много популярен първо покрай Роженски събор през 2006 г., тъй като беше на плакатите. Постепенно той стана един от символите на Смолян. Без бай Стою нямаше как да мине голям празник. На 3 март, той носеше пушката на Капитан Петко войвода, която музея предоставя за паметно шествие.

Наследниците му – дъщеря му Адилина Чонгарова и синът му – Петко Чонгаров, подариха на институцията неговия личен костюм, изработен в края на 50-те години на ХХ в., гайдата, на която се учи и на която свири дълги години, изработена от Георги Марков от с. Кремене, чантата за гайда и други лични вещи, съобщиха от музея.

Роден през 1931 г. в с. Бостина, Стою Чонгаров е самоук гайдар. Макар да има и други свирци в семейството, умението да свири на гайда усвоява сам, след редовни упражнения, а за първи път свири пред публика в с. Давидково през 1960 г. В оркестър „Сто каба гайди“ е от самото му създаване през 1961 г. и е част от неговия състав до смъртта си през 2020 г. 

От младини, та до смъртта си, Бай Стою, както беше известен сред колеги, приятели и почитатели, не се раздели с гайдата. Сценичните му изяви не оставаха равнодушен нито един зрител. С неповторимо чувство за хумор, комитска носия с цялото й въоръжение, и със звука на родопската гайда, той завладяваше и млади, и стари. На всяка изява той пукаше с пищов. А зрителите навсякъде искаха да пипнат на бай Стою кюстека – сребърен орнамент, който тежи около половин кг и се закачва на гърдите.

В изпълнение на мисията си да обогатява фондовете си с предмети и вещи, свързани с представители на родопската фолклорна традиция, РИМ „Стою Шишков“ – Смолян с огромна признателност прие дарените вещи и документални материали и изказва искрена благодарност на Адилина и Петко Чонгарови за родолюбивия жест.  Предстои обработката на дарението и включването му в музейните фондове, посочват от музея.               

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?