Следвайте ни

Носии от филма „Капитан Петко войвода“ показват в Чепеларе

Родопският град ще посрещне Капитан Петко войвода на Хайдушките празници

viber icon

Музеят на родопския карст в Чепеларе изненада родопчани с изложба на костюми от филма "Капитан Петко войвода". От 25 септември до 25 октомври, освен характерните за района минерали, останки от древни бозайници и уникално запазен цял скелет от пещерна мечка, посетителите в единствения по рода си такъв музей на Балканския полуостров ще могат да видят отблизо и експозиция на носии, използвани при заснемането на филма „Капитан Петко войвода“. Колекцията е предоставена от Исторически музей – гр. Попово по повод Национални хайдушки празници „Капитан Петко войвода“, които ще се проведат в Чепеларе на 3 октомври, събота.

Експозицията е обиколила цяла България и навсякъде се радва на интерес, споделя директорът на ИМ – Попово Владимир Иванов. Носиите са уникални не само с това, че са реквизит от любимия на поколения българи легендарен сериал, а и с това, че всъщност са 100% автентични. Носиите са били на по около 200 години към момента на заснемане на филма – тоест, през 1978 г. Колекцията се оформя спонтанно, когато за целите на заснемането на филма е обявена акция по събиране на автентични облекла, предмети и фотоси  от преселници от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, родното място на Капитан Петко войвода – Дедеагач и региона. След заснемането на сериала Студио за игрални филми „Бояна“ дарява колекцията на Тракийското дружество в с. Светлен, община Попово, което пък от своя страна я дарява на ИМ – Попово. Всичко това и още интересни факти са описани в обяснителните пана, които са част от експозицията. С гостуващата изложба Музей на родопския карст дава на жителите и гостите на община Чепеларе още една добра причина да го посетят. Музеят работи в часовете 9 – 12 и 13:30 – 17:30, без почивен ден.

Празниците започват на 3 октомври от 11 часа. Откриването е пред паметника на Капитан Петко войвода с изпълнение на мъжка певческа група при НЧ „Св.св. Кирил и Методий” гр.  Тополовград. Пред паметника ще бъде посрещнат самият Капитан Петко войвода, а ансамблите от читалищата в община Чепеларе ще го посрещнат с общо изпълнение на песента „Петко льо, капитанине”. Във възстановката ще участват сдружение „Родопски хайдути“, „Конна езда Аспарух”, ДР „Петко войвода“. След това към площад „Олимпийски” ще потегли шествие  под звуците на гайдите на ФА „Орфей”. На площада до вечерта ще се вихри народно веселие с танцов клуб „Веселие”, ЦПЛР – ОДК – гайдари, ГАФ, танцови състави, изпълнения на състави при читалищата в община Чепеларе, мъжката певческа група при НЧ „Св.св. Кирил и Методий” гр. Тополовград, оркестър „Чепеларе“. Паралелно ще бъде откриха изложба от исторически оръжия, като в Музея на ските и ски спорта ще бъде изложена и автентичната пушка на Капитан Петко войвода, предоставена от РИМ Смолян. Градът ще проведе и  благотворителен базар.

 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?