Следвайте ни

Николай Мелемов: Ще работя за по-добра администрация, въздух, паркинги.

Смолян ще има приют за кучета до края на годината

viber icon

Смолян ще се сдобие с приют за бездомни кучета до края на тази година. Това стана ясно на първия брифинг на кмета Николай Мелемов, с който започва третият му мандат.

Община Смолян е обявила обществена поръчка за изпълнение на приют за временно настаняване на бездомни кучета в Смолян. Той ще е в бившата сграда на ветеринарната лечебница за безстопанствени кучета в областния град. Към нея ще се направят боксове за болни четириноги и в хале ще се оборудват къщи за кучета. Приютът ще има видеонаблюдение. Стойността на проекта е 269 999 лв. без ДДС.

На брифинга Мелемов благодари на смолянчани за вота. "Това ни показа, че посоката е правилна, но има още много работа за вършене. С отворена врата на кабинета ще съм както досега, близо до хората, ще продължавам така и занапред", каза кметът. Той посочи, че анализът на резултатите от вота е показал, че градът е подкрепил ГЕРБ, но в селата има загуби, което е обяснимо, тъй като заради обективни обстоятелства в тях е свършена по-малко работа. Причината е изключването на община Смолян от възможността да кандидатства по някои европрограми, за което екипът му настоява пред правителство да отпадне като ограничение. Кметът подчерта, че това, с което ще се заеме, е оптимизация на работата на администрацията - работа на едно гише, повече електронни услуги, бързо обработване на документи, а не чакане на крайни срокове и т.н. 

А подчерта, че с екипа му ще държат да има по-широк диалог с гражданите не само какво, но и как да се прави в общината.

Кметът опроверга категорично твърдения от опоненти по време на предизборната кампания, че Смолян има десетки милиони дългове. "За 8 години не сме направили никакви дългове", категоричен бе Мелемов и заяви, че местните данъци и такси няма да се повишават, а непосредствени приоритети са му подобряване на чистотата на въздуха с проекта за подмяна на горивните системи на 3000 домакинства до следващата зима в Смолян и решаване на проблема с паркингите и зоните за паркиране в града още през следващата пролет.

За сметосъбирането, което бе основна тема на опонентите му, Мелемов заяви, че до края на изтичането на договора през 2021 г. ще изисква строг контрол на почистването и на инвестиционната програма на фирмата, а междувременно ще се търси помощ от държавата за създаване на общинско предприятие по чистота, така че като изтече договорът, да се сформира такова.

На брифинга депутатът д-р Даниела Дариткова заяви, че ГЕРБ запазва позициите си в Смолянска област, като печели Чепеларе, а губи Девин. Загубата в Девин тя обясни с безпринципна коалиция между ДПС и БСП с цел единствено сваляне на кмета на ГЕРБ. "ГЕРБ не прави безпринципни коалиции и носи сама отговорност", заяви Дариткова. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?