71

Невиждано! Роми от Девин разпиляха 180 лични карти от плик, прокуратурата започна проверка

Бадеви заявяват, че картите са събрани за подписка за общинската управа, но от другата фамилия Кирови твърдят, че са заради изборите

 

Районната прокуратура в Смолян се самосезира и разпореди проверка след излъчен тв репортаж, в които се вижда, че представител на ромска фамилия в Девин показа плик, в който били събрани множество чужди документи за самоличност, съобщиха от държавното обвинение.

С разпореждане на наблюдаващия прокурор е указано на органите на МВР да установят лицето, събирало личните карти, да се снемат обяснения от хората, които са си предали документите за самоличност, както и да се установи дали по този начин се е осъществило организиране на купуване на гласове.

Проверката е образувана с оглед данни за евентуално извършено престъпление от общ характер по чл. 167, ал. 3 от Наказателния кодекс – за организиране на купен вот, заявяват от прокуратурата. Наблюдаващият прокурор е разпоредил проверката да се извърши от служители на РУ-Девин. Срокът за приключването й е 48 часа.   

180 лични карти изсипа от найлонов плик член на ромската фамилия Бадеви в квартал Забрал на Девин тази сутрин в репортаж по БТВ. От фамилията обясняват пред репортера, че картите са събрани за подписка, като обясняват, че са за общинската управа. От другата фамилия, Кирови, твърдят, че картите са събрани, заради изборите.

Всички роми в Девин са регистрирани на един адрес – улица „Освобождение“ №1 в квартал Забрал. „Останах с впечатлението от думите им, че личните карти са за подписката им за изселване на едната фамилия. Но общинската администрация не виждам как може да се намесва в това. В момента там има регистрирани с постоянен адрес 226 човека, от които 113 пълнолетни“, каза кметът на община Девин Здравко Иванов. Така той индиректно опроверга подозренията, че личните карти са събрани заради изборите, тъй като, според броя на пълнолетните, които могат да гласуват, събраните 180 лични документи не отговарят на броя на тези, които имат право на глас.

Припомняме, че две фамилии се спречкаха яростно на 22 март т.г. вечерта в ромския квартал на Девин. Те са се замервали с дървета и камъни и се обиждали. След свадата в ареста бяха задържани 8 души. Материални щети има по пет автомобила, а няколко души се отървали с рани. Последваха проверки на 16 адреса, при които са иззети мачете и са съставени множество актове за установени административни нарушения, съобщиха по рано от полицията.

След скандала от двете фамилии се обвиняват в тормоз и всяка иска другата да бъде изселена.

Кметът на Девин Здравко Иванов опроверга твърдението на част от ромите, че са регистрирани наскоро хора в квартала от Пещера, които създават свадите.

„В мандата, откакто аз съм кмет, има приети заявления за регистрация по постоянен адрес само на 7 пълнолетни хора на Забрал. Тези, на които сме помагали, са единични случаи. Като пример ще ви кажа, че сме помогнали на един от тях, който 40 години е бил без лична карта. Няма такава масовост на регистрация. Свадата от двете семейства не е на база, че сега има пришълци. И двете семейства живеят повече от 20 години тук, не са новодомци, които да са започнали да създават сега проблеми. Няма никакъв повод да свързват общината с техните дрязги. Ние гледаме да помагаме на всеки един жител на общината, независимо от какъв произход е“, заяви кметът на община Девин Здравко Иванов. Той подчерта, че ромите в Забрал като цяло са кротки, работливи и не създават неприятности и такава свада в квартала им не е ежедневие.

Според Кирови, свадата станала, заради закани за убийство във Фейсбук.

 „Сергей Ковачев се прави на кмет на ромите, той има досие преди 20 години е трепал дете от нашата фамилия на 6 годинки за една вафла, беше малък. Той иска да се махнем, а ние искаме той да се махне, нас ни е страх от него, иска да ни трепе. Ние нямаме вражда, защото сме роднини и бяхме спрели враждата. Сега стана свадата заради това, че е пратил малки деца да чупят на моя брат камиона, защото бяха пияни“, каза Надежда Кирова. Счупиха ми камиона, казва и брат й Камен Киров. С рана до дясното око след свадата е 22-годишният Исус Киров, който заявява, че няма криминални и хулигански прояви досега. „100 човека тръгнаха срещу мен и баща ми. Аз пострадах, един ме удари с дърво по главата“, казва Исус. Фамилията чакаше пред полицията преди обяд днес за споразумение с другата фамилия. Искаме да се разберем с Бадеви в полицията, та да няма скандали, но те не идват“, казват Кирови.

Сергей Ковачев не беше открит за коментар.

 

 

 

 

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Прудо

Прудо

24.03.2023 | 16:13

Всички, барабар със Здравко Иванов, в панделата за купуване и продаване на гласове, което уж било престъпление.

Отговори
3 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?