Следвайте ни

Неосигурените трябва да си платят преглед, за да си поставят ваксина

viber icon

Неосигурените трябва да си платят преглед, за да си поставят ваксина при джипитата, а тези от селата - и пътни, за да стигнат до кабинет. При някои лични лекари цената на прегледа е 20 лв., но при други е над 35 лв.

Тези, които сме с неплатени осигуровки, трябва да си платим, за да получим ваксина, жалват се неосигурени родопчани. Джипита от региона ги насочват да си направят ваксините в РЗИ, за да не плащат за преглед. Без пари могат да си поставят ваксина и в имунизационния кабинет пред областната болница.

"Личните лекари са търговски дружества. Ваксината няма как да се постави без преглед, а прегледът няма как да се извърши, без да бъде отчетен в системата и с касов бон", обясняват джипитата. В Смолянска област има около 60 общопрактикуващи лекари, като всички са в подготовка на списъци и организация за провеждането на масовата ваксинация, с инсталиране и на софтуер за сертификати за имунизираните.

"На всички лични лекари ни дават ваксини тази седмица, но в ограничени количества. Имаме уверение, че в събота ще има нова доставка. Имам 70 записани пациенти, но списъкът набъбва. Ваксината, която ще получа първоначално, е за 30 човека. С нея ще ваксинирам здрави хора, които нямат нужда от допълнителни прегледи и изследвания, останалите записани са предупредени да се подготвят за ваксината и при нова доставка ще им бъде поставена", каза д-р Снежана Бакърова, която има над 2000 пациенти в многолюдното село Смилян и се грижи за населението на още 30 села и махали в района.

Д-р Бакърова е и председател на общопрактикуващите лекари в Смолян. Според нея от РЗИ са постъпили правилно, като са разпределили количествата ваксини "по малко за всеки", така че всички налични дози да бъдат използвани, а при нова доставка на ваксини - да се работи поетапно. Само в нейния район обаче има 600-700 неосигурени пациенти. Никой няма да бъде върнат за ваксина - и от осигурените, и от неосигурените, но без преглед няма как общопрактикуващ лекар да я постави, посочи д-р Бакърова.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай