Следвайте ни

Неделино събра 3200 лв. за братчетата сираци

13-годишните Ивайло и Борислав Хаджиеви изгубиха през май баща си

viber icon

3200 лева се събраха в дарителска кутия в общинската сграда в Неделино за близнаците Ивайло и Борислав Хаджиеви, съобщи кметът на общината Боян Кехайов. 
13-годишните братчета изгубили майка си, когато били на 4 г., а в средата на май т.г почина и баща им Здравко от онкозаболяване.

Трагедията разтърси стотици родопчани,  хора от цялата страна, както и от чужбина. Общината в Неделино започна кампания за събиране на дарения и съдейства за разкриване на банкова сметка на малолетните близнаци. 
Хора от Неделино поставиха кутии за набирането на средства в търговски обекти, а общината - в сградата си. 

Отделно се събират средства и на сметка на децата, която е освободена от такси за дарителите.

 "Стресирани са. Шокът за тях е голям. Опитваме се да запълним празнотата на децата, въпреки че родителите са незаменими. Момчетата не искат да бъдат съжалявани", разказват роднините на сирачетата. 
Близките определиха за настойник на близнаците една от лелите им - Стефка Байрактарова. Предстои към края на юни тя да бъде официално призната за настойник с решение на комитет по настойничеството, каза Кехайов. След това ще бъдат отчетени и събраните от общината и частни лица дарения, които ще бъдат предадени на настойника. 
След проведени срещи с Дирекция „Социално подпомагане“ и Отдел „Закрила на детето“ е задвижена процедурата за отпускане на социални помощи и ежемесечно подпомагане на двете непълнолетни деца. 

Към момента те получават по 155 лв. наследническа пенсия от майка си. След това сумата ще се увеличи с още 50%  и ще стигне по около 230 лв. 1000 лева еднократна помощ за близнаците по предложение на кмета ще гласува на 31 май т.г. на сесия на Общинския съвет в Неделино. 

 "Голяма съпричастност има към тяхната съдба. Получил съм лично десетки обаждания по телефона, такива има декларирани и чрез социалните мрежи и официалната страница на общината. Имаме писма от цял свят дори, от Австралия и цяла Европа, от наши съграждани, които живеят и работят в чужбина. Местното население също се включи и дарява. Търговска верига пожела да поеме разходите по образованието им. Друга верига изиска банковата им сметка да преведе солидна сума", каза кметът Кехайов. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?