46
Следвайте ни

Неделино и Рудозем обявиха бедствено положение заради пороите СНИМКИ

Преляха реки, има откъснати села и щети в цялата Смолянска област

viber icon

Две от 10-те общини в Смолянска област обявиха бедствено положение заради излезли от коритата си реки вследствие на обилните дъждове, които продължават почти денонощие. Общините в бедствено положение са Неделино и Рудозем. По-тежка е обстановката в Рудозем, заради интензивното покачване на реките Арденска, Чепинска, Елховска.

"Около полунощ започнаха да се свличат земни маси по улици, пътища. Нивото на река Чепинска и река Елховска, които се сливат в централна градска част се покачиха до ниво на преливане пред общината и заляха улици. Токът спря в 1 часа, има наводнени трафопостове и обявихме бедствено положение. Евакуирани и пострадали хора няма", каза кметът на община Рудозем Румен Пехливанов. 

В 2 часа е обявено бедствено положение и в община Неделино. Нивото на речното корито на река „Неделинска“ е преляло на няколко места. Водата е заляла помпената станция в село Крайна. Свлечена земна маса е затворила улица и водата, която се оттичала била насочена към къщите. Взети са спешни мерки. Няма евакуирани хора. В Неделино дъждът е спрял в 3 часа.

Усложнена е обстановката и в община Девин. През нощта река Въча на няколко места излезе от коритото си. Спряно е движението по пътя ІІІ-866 Девин -Кричим за движение на товарни автомобили, каза зам.-областният управител Андрей Кадишев. Републиканският път е подкопан на входа на града в района КПП Девин от придошлата река "Въча" и е опасен за преминаващи моторни превозни средства. Движението се регулира от полиция. Заради излизането от коритото на „Въча“, движението е спряно в кв. Настан и между Тешел и с. Грохотно. Екип на общината тръгна на обход, съобщи кметът на Девин Здравко Иванов.

Движението по път II-86 Смолян-Чепеларе при км 80+800 се осъществява двупосочно в едната лента поради паднали големи дървета на пътя. Пътният участък е сигнализиран със знаци и преминаването е с повишено внимание.

Доста населени места в областта са без ток. Без ток и без път са боринските села Ягодина, Буйново и Кожаре, каза кметът на Ягодина Митко Сакалев.
"Реката е излязла на пътя и е изровила асфалта, единия от мостове е подкопан, откъснати сме трите села, Ягодина, Буйново и Кожари. Реката вече се е оттеглила, но е направила поразии" каза кметът на Ягодина Митко Сакалев. 

Усложнена е обстановката в Смолянска област, заради прелели реки и свлачища след обилния дъжд. 
"Заради преливане на реките е обявено бедствено положение в Рудозем и Неделино. В чепеларското село Забърдо е наводнено селото. В рудоземското с. Елховец е откъснат мост, в с. Широка лъка също е прекъснат мост и има наводнени къщи. В с. Могилица също е наводнено. В направление Доспат - Црънча - Барутин пътя е непроходим. В Пампорово има прекъснат участък. В Девин ситуацията е плачевна. Нямаме информация за бедстващи хора. В с. Буково човек е бил блокиран от свлачище късно вечерта, но се е обадил на негови близки и се е прибрал", каза зам.-областният управител Андрей Кадишев.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?