Следвайте ни

Напусна ни легендата на родопските гайдари бай Стою

viber icon

Почина доайенът на родопските гайдари бай Стою Чонгаров. Тъжно!

На 89 години си отиде емблемата на "101 каба гайди" от смолянското село Бостина. "Той до последно надуваше гайдата и вървеше редом с младите гайдари. Бай Стою, ти завинаги ще останеш в сърцата ни, като добър, ведър, сърцат Човек.

Безкрайно много ще ни липсва твоя младежки дух и твоя хумор. Ти си достоен и незабравим. Поклон пред светлата ти памет! Почивай в мир!", написаха в страницата си във Фейсбук от оркестър "101 каба гайди".
Любимец и на гайдарите, и на публиката, бай Стою беше всеизвестен с пухкавата си бяла брада, прошарени мустаци, рунтави вежди, благ поглед и набраздени от усмивки бузи. Носеше комитска носия и често пукаше с пищов. Родопчанинът свиреше на гайда от 1959 г.

Ликът на бай Стою стана много популярен първо покрай Роженски събор през 2006 г., тъй като беше на плакатите. Постепенно той стана един от символите на Смолян. Без бай Стою нямаше как да мине вече голям празник. На 3 март, той носеше пушката на Капитан Петко войвода, която музея предоставя за паметно шествие.

Доайенът на родопските гайдари бе обичан от всички, заради вечно веселия си нрав и понеже винаги бе готов за празник. Беше и най-голямата атракция на оркестър „100 каба гайди“. На всяка изява от десетилетия пукаше с пищов.

А зрителите навсякъде искаха да пипнат на бай Стою кюстека – сребърен орнамент, който тежи около половин кг и се закачва на гърдите. Животът му е пълен с превратности, но не загубил усмивката си. След казармата започнал работа като ветеринарен фелдшер, а се пенсионира като миньор.

Бил на гурбет в Африка, бил тепавичар и ловджия. Единственото, което го е съпровождало през всичките му сезони е инструмента. Самоук, но упорит, бай Стою „краде“ извивки от старите гайдари и трупа с години своe можене. Вярва, че всеки гайдар си има стил. Неговата сила е във веселбата.

Гайдарят пищовлия е сред първите започнали преди 45 г. в основният състав на оркестърът "100 каба гайди". Идеята за такъв оркестър е уникална не само в Европа, но и в света. Негов създател през 1961 г. е Апостол Кисьов, който не е вече между живите. От тогавашен Роженски събор се заражда самобитен състав, заради който много чужденци никога не забравят къде е България. От това бай Стою е бил на стотици сцени.

"Може и да има други гайдари да пукат с пищов, ама аз съм натурален. Като моя пищов няма - с черен барут и парцали", намига бай Стою. Наричат го кабадайлия - означава широкоскроен човек, на който не са му по сърце дребни политически страсти, завистта и омразата. Бай Стою казваше, че гайдата го е опитомила.

А за пищова си "Вернан", белгийски, казваше, че в него му е душата. "Само с пищова излизам на участие. И като пукна с него се стряскат, ама може ли да свири родопска песен и да не пукнем, бре! Пълня го с парцали от стара риза и черен барут, оти трябва да е безопасно. Хората се постряскат, ама аз съм си свикнал", казваше белобрадия комита на родопските гайдари.
Поклон!

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Поклон

Поклон

29.11.2020 | 20:31

Тук сред нас винаги ще бъдеш бай Стою Сред нас в който посади любовта към Родопската песен и към България Поклон пред таланта ти Божи и Човека с главно Ч

Отговори
6 0
Скръб

Скръб

29.11.2020 | 17:53

Светъл път, бай Стою! Благодарим ти за таланта и трудолюбието, без тях родопската песен и неповторимият глас на кабагайдата щяха да са сироти....Поклон!

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?