49

Намериха пари! Правят нов водопровод на Брестовица заради мангана

Работата по новия водопровод на Брестовица започва незабавно. Дългочаканата  новина съобщи министърът на МРРБ арх. Иван Шишков, който днес пристигна в селото. 

Близо три години Брестовица се бори чиста вода да потече от чешмите. Проблемът е замърсяването й с манган. 

"Това е най-добрата новина за жителите на Брестовица и цялата община", възкликна кметът на Община Родопи Павел Михайлов. Той и жителите на селото минути преди това показаха на министъра парче от стара тръба, по която се виждаше наслоения манган. 

"Във високата зона ще направим опит в новия бюджет, защото, знаете, още нямаме бюджет. Да може МРРБ да отпусне средства за другите зони и всичко да се случи в рамките на тази година. Веднага ще стартираме въвеждащия водопровод, защото без това няма смисъл да правим нищо друго. Започваме него и веднага ниската и средната зона. И започваме да инвестираме, тук са ВиК - холдинга, както и ВиК Пловдив, така че започваме да работим в тази посока“, каза министър Шишков. И допълни: "Ако  нямаме проекти, можем само да обещаваме. Но като имаме, можем да свършим нещо и сега ще го направим“. И обясни, че е свършен голям обем от работа. Проектна готовност има при всичките отговорни институции, проектирано е и пречиствателното съоръжение, има и  строителни разрешения.

Предстои провеждането на процедура за избор на изпълнител.

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев коментира, че още в първия си мандат, е определил проблема с Брестовица като най-тежък в цяла Пловдивска област и затова държавата трябва да помогне за решаването му още тази година. „Трябва да похвалим тук и ВиК Пловдив, които намериха три нови водоизточника, без това нямаше да можем да работим. И кмета на общината също. Всичко свършено до момента е направено много добре, ние ще финализираме този голям труд“, каза още арх. Иван Шишков.

30 милиона ще струва реализацията на проекта за осигуряване на чиста вода за Брестовица, сочат първоначалните разчети.

Община Родопи е финансирала проектирането на водопровода, а средствата за изграгждането му ще бъдат осигурени от държавата чрез "Български ВиК Холдинг".

На въпрос на "Марица", кога ще се случи разширението на Околовръстния път на Пловдив, министърът отговори, че се водят разговори с АПИ за изготвянето на проект.

Това, което се направи с кръгово движение, ефект няма. Изпитах го лично днес, каза министър Шишков, който пристигна в Брестовица със закъснение заради тежкия трафик.  И допълни: Дадоха се едни пари без да се постигне ефект.

По време на днешната си обиколка министър Шишков инспектира ифраструктурни обекти  - язовир "Тополово 2"в асеновградското село Тополово, пътят Югово-Лъки и пристигна в Брестовица, където вече трета година институциите и селото се опитват да намерят решение на проблема - замърсената с манган питейна вода. 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
няма ли кой да ги спре

няма ли кой да ги спре

17.02.2023 | 23:21

Гешев събуди се! Уплашиха ли те тези разбойници!

Отговори
6 0
е тази избиха рибата

е тази избиха рибата

17.02.2023 | 22:00

Този водопровод да не от медни или златни тръби бе хора!

Отговори
5 0
Шишо Бакшишо

Шишо Бакшишо

17.02.2023 | 21:01

Ама аз съм си партия с М.Г. гъзолизците, ама се чудя дали да не сложа С.В. от брестовица за шеф на ВиК, щото ще делкам на 2, а пък М.Г. дели само на 1. Образователна система...

Отговори
6 1
Ангел

Ангел

17.02.2023 | 20:46

Шишо бакшишо какви ги мислиш?

Отговори
5 0
Алооооо

Алооооо

17.02.2023 | 20:42

30 милиона за водопровода на едно село ли? Вие луди ли сте? Ще ходи някой в затвора да знаете! То бива кражба ама това вашето минава всичко!!!

Отговори
6 1
ВиК

ВиК

17.02.2023 | 19:03

Дайте 30-те милиона направо на другарката Вутова - БСП - Брестовица, тя ще ги усвои и разпредели на М.Г. (Омега-60), О.К (Водан) (С.Д.- Асеновград) и на който друг е необходимо...

Отговори
6 2
Чичо Гошо

Чичо Гошо

17.02.2023 | 18:22

Като гледам снимките, на челно място са патологичните крадци М.Г. и О.К. от ВиК - Пловдив. Текат им вече лигите за 30-те милиона. Ама май ще трябва да делкат със Шишо Бакшишо...

Отговори
7 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?