71
Следвайте ни

Награждават проф. Мурджева и проф. Кундурджиев на Чиловите дни 

viber icon

В смолянското село Славейно днес ще се проведат „Чилови дни“ за 23-ти път. С  годишната награда „Проф. К. Чилов“ ще бъде удостоен проф. Атанас Кундурджиев - началник на Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски".

Проф. Кондурджиев е един от най-големите специалисти в България в лечението на т.нар. кардиоренален синдром (лечение на сърдечна недостатъчност в условията на бъбречна недостатъчност), както и на бъбречни усложнения, получени вследствие на диабет.

Награда ще бъде връчена и на ректора на Медицинския университет в Пловдив проф. Мариана Мурджева.

За медицинска журналистика наградата на проф. Чилов получава Дияна Янкулова от програма „Хоризонт“.

В селото се намира единствената къща-музей на лекар в България - на проф. Константин Чилов. С корен от Славейно са още 80 лекари и заслужено родопското село получи званието свещено място на българската медицина, каза д-р Тотко Найденов, главен редактор на вестник „Български лекар“.

Инициатор на честванията, д-р Найденов, който е председател и на клуб "Родопско здраве" настоява с Чиловите дни да се направи обръщение към Президент, Министерски съвет и Министерство на здравеопазването, с което да се призоват институциите да се подкрепи Родопския здравно-духовен туризъм, още повече във време, когато има десетки хиляди българи, които са преболедували вируса или са преминали през тежка лъче-и химио-терапия, заради онкологични заболявания. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?