Следвайте ни

Над два пъти скочиха цените на имоти и жилища в Рудозем

Общината взе 5.5 млн. лв. кредит да развива минералната вода и туризма

viber icon

Над два пъти са скочили цените на имотите в община Рудозем в последната година. В повечето случаи покупките са заради предстоящото отваряне на ГККП - Рудозем, на което местните се надявам от десетилетия за развитие на региона.

"Купуват земя и апартаменти на много високи цени. Имотите поскъпнаха над два пъти. Апартаменти се купуват за 50-60 000 лв. 102 евро на кв. м е цената, на която наскоро е откупено право на строеж върху 20 кв. м. Цените на общински имоти за производство са по-високи. Преди 2 години цената на кв.м беше 10-12 лв., а сега е 50-60 лв.", съобщи кметът на община Рудозем Румен Пехливанов.

Равносметката на управата сочи, че за миналата година всички частни сделки в общината са на стойност 1 млн. 400 хил. лв., докато само до май т.г. те са вече за 1 млн. 200 хил. лв. "Има хора, работили в чужбина, които трайно се завърнаха в родните си места. Но имаме и обратния процес, тъй като след като, заради пандемията и срива на цените на металите миналата година затвори Рудметал, 300 души излязоха накуп на борсата и сега през април и май получават последните си пари от Бюрото по труда. Сред тях доста хора казват, че ще си търсят прехраната в чужбина", коментира Пехливанов. 
Общинският съвет в Рудозем одобри управата да вземе 5.5 млн. лв. инвестиционен кредит чрез фонд ФЛАГ. В инвестиционната програма са включени 6 проекта, като водещия от тях е за преносната водопроводна мрежа и оборудване от сондажа за минерална вода до обекти в града.  
Водата ще стига до болницата за рехабилитация, до трите съществуващи хотела и още един, който се строи в момента, както и ще има отклонки на възлови места.

"С този кредит залагаме да привлечем инвестиции и туристи. Идеята е общината да дава концесии за ползване на минералната вода. Вече актувахме като общинска собственост сондажа, в момента приключваме процедурите и предстои МОСВ да ни утвърди разрешения дебит, който да предоставяме на концесионерите. Постоянният дебит е около 5л/с, очакваме от него да бъде утвърден запас от 3.5 л/ за концесии. Надяваме се до края на годината това да е факт и ОбС да разработи правила за концесиите и да разпределя ресурса. Останалите средства от кредита са за туристическа инфраструктура", каза Пехливанов. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?